Bruker milliarder på å destruere vin

Den franske regjeringen vil bruke 200 millioner euro på å destruere vin, etter flere år med fallende etterspørsel.

DESTRUERES: Nå vil over 200 millioner euro bli brukt til å desturere fransk overskuddsvin. Foto: Valentyn Volkov / Shutterstock / NTB
DESTRUERES: Nå vil over 200 millioner euro bli brukt til å desturere fransk overskuddsvin. Foto: Valentyn Volkov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den franske regjeringen vil med hjelp fra EU bruke i alt 200 millioner euro – eller 2,3 milliarder kroner – på å destruere overskuddsvin.

Tiltaket er ment å drive prisene i været.

- Produserer for mye

- Vi produserer for mye, og salgsprisen er under produksjonsprisen, så vi taper penger, sier Jean-Philippe Granier fra vinprodusentforeningen Languedoc.

Blant vinregionene som kjemper økonomisk, er Bordeaux. Her står produsentene overfor en kombinasjon av ulike problemer, blant annet økte levekostnader for forbrukerne, etterdønninger av koronapandemien og endrede forbruksmønstre.

Blant annet har stadig flere begynt å drikke øl i stedet for vin.

Hver tredje produsent sliter

Lavere etterspørsel har ført til overproduksjon, prisfall og store økonomiske problemer for hver tredje vinprodusent i Bordeaux, ifølge en interesseorganisasjon for vinbøndene.

Alkohol fra den destruerte vinen skal selges videre og brukes til blant annet håndsprit, rengjøringsmidler og parfyme.

Vinforbruket for 2023 fram til juni har falt med 7 prosent i Italia, 10 prosent i Spania, 15 prosent i Frankrike, 22 prosent i Tyskland og 34 prosent i Portugal, ifølge BBC.

BBC melder at vinproduksjonen på tvers av EU - verdens største vinprodusent - har økt med 4 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer