Bruker Norge som skatteparadis

Båter som denne strømmer til Kristiansand i sommermånedene - men det er neppe for å møte Kaptein Sabeltann eller vandre i Kardemomme by.

SUPERSPARER: Den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko sparte mange millioner da han i 2017 la Luksusyachten A til kai i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX / NTB.
SUPERSPARER: Den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko sparte mange millioner da han i 2017 la Luksusyachten A til kai i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange nordmenn er Kristiansand et naturlig feriemål om sommeren. Like åpenbart er det kanskje ikke at Kristiansand er et yndet mål for eiere av luksusyachter.

Hver sommer strømmer nemlig flere yachter til Kristiansand for å utnytte en spesiell skatteregel. Men besøket er som regel kortvarig.

Utnytter systemet

Skattesystemet i EU tilsier nemlig at alle varer som eksporteres ut av EU er momsfrie. Dermed brukes norske havner som virkemiddel for å slippe unna momsen, forteller Eivind Bryne, merverdiavgiftsspesialist i Nova Advokatfirma.

- For å bevise at båten skal brukes utenfor EU, så må den beviselig ha vært i en havn utenfor EU. Ved å legge til kai og fylle opp tanken i Norge, kan eierne av disse yachtene spare enorme summer, sier Bryne.

Praksisen er mest vanlig blant yachter som kommer fra tyske verft, som er blant de største produsentene av luksusyachter.

- Det er helt vanlig at nybygde tyske yachter reiser over til Kristiansand, som er den nærmeste havna utenfor EU, for å fylle opp tankene. Deretter seiler de ut igjen, og brukes eller selges videre, sier yachtmekler i Aker Yachts, Jens Arne Dammyr, og legger til:

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som gjør dette, men de fleste båtene som blir bygd i Tyskland, som er mellom 50 og 100 meter lange, kommer til Norge som første havn.

Skatteparadis

Prissummen på disse yachtene er som regel svært høy. Dermed er det også mye å spare.

- Den tyske momsen er på 19 prosent. Når Melnichenko la til kai med sin «Luksusyacht A» i Kristiansand, som hadde en verdi på 3,4 milliarder, sparte han dermed 700 millioner, sier Eivind Bryne.

Dermed kan Norge sammenliknes med land vi vanligvis ikke tror vi har så mye til felles med, som for eksempel Bermuda eller Cayman Islands.

- Man kan si at eierne av disse yachtene bruker Norge som et skatteparadis, og vi er med på å legge til rette for det, sier Bryne, og fortsetter:

- Vanligvis ville man måttet ende med å betale moms et eller annet sted i verden. Men disse båtene er også ofte registrert på skatteparadis som Bermuda, Jersey, eller Cayman Islands, hvor de slipper å betale moms.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer