Bruker Norge som skatteparadis

Båter som denne strømmer til Kristiansand i sommermånedene - men det er neppe for å møte Kaptein Sabeltann eller vandre i Kardemomme by.

SUPERSPARER: Den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko sparte mange millioner da han i 2017 la Luksusyachten A til kai i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX / NTB.
SUPERSPARER: Den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko sparte mange millioner da han i 2017 la Luksusyachten A til kai i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange nordmenn er Kristiansand et naturlig feriemål om sommeren. Like åpenbart er det kanskje ikke at Kristiansand er et yndet mål for eiere av luksusyachter.

Hver sommer strømmer nemlig flere yachter til Kristiansand for å utnytte en spesiell skatteregel. Men besøket er som regel kortvarig.

Utnytter systemet

Skattesystemet i EU tilsier nemlig at alle varer som eksporteres ut av EU er momsfrie. Dermed brukes norske havner som virkemiddel for å slippe unna momsen, forteller Eivind Bryne, merverdiavgiftsspesialist i Nova Advokatfirma.

- For å bevise at båten skal brukes utenfor EU, så må den beviselig ha vært i en havn utenfor EU. Ved å legge til kai og fylle opp tanken i Norge, kan eierne av disse yachtene spare enorme summer, sier Bryne.

Praksisen er mest vanlig blant yachter som kommer fra tyske verft, som er blant de største produsentene av luksusyachter.

- Det er helt vanlig at nybygde tyske yachter reiser over til Kristiansand, som er den nærmeste havna utenfor EU, for å fylle opp tankene. Deretter seiler de ut igjen, og brukes eller selges videre, sier yachtmekler i Aker Yachts, Jens Arne Dammyr, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.