Brukte 250 000 på USA-turen

Regningen ender på minst en kvart million kroner for turen til USA etter at Torbjørn Røe Isaksen (H) takket ja til Nicolai Tangens eliteseminar.

BETALTE SELV: Næringsdepartementet betalte kost og losji da Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok på eliteseminaret til påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen. Totalt blir regninga for hele turen over en kvart million kroner. Foto: Thomas Brun, NTB scanpix
BETALTE SELV: Næringsdepartementet betalte kost og losji da Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok på eliteseminaret til påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen. Totalt blir regninga for hele turen over en kvart million kroner. Foto: Thomas Brun, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kostet 230 000 kroner å fly daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fra Midtøsten til eliteseminaret i USA.

Det viser utregninger Børsen har gjort etter innsyn i Røe Isaksens reiseregninger.

Summen inkluderer også reisekostnadene for Hannah Atic (H), som var statssekretær for Røe Isaksen på det tidspunktet. Hun deltok også på seminaret som påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen arrangerte i USA.

I tillegg påløp hotell i Washington, utgiftene til Tangen-seminaret og togbilletter mellom New York og Philadelphia.

Samlet ender regninga på minst en kvart million kroner.

Businessklasse

I fjor høst var Røe Isaksen i Abu Dhabi med kronprinsparet. 13. november forlot han Midtøsten og fløy over til Washington, D.C. på businessklasse.

Billetten for den 15 timer lange flyturen kostet 42 611 kroner én vei.

TAR SELVKRITIKK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, tar selvkritikk etter seminaret han deltok på i 2019. Video: Marte Nyløkken Helset, Dagbladet TV. 21. april 2020 Vis mer

I den amerikanske hovedstaden bodde han to netter på hotellet The Dupont Circle, til en samlet kostnad av 4979 kroner.

Under Tangen-seminaret i Philadelphia bodde Røe Isaksen og Atic på konferansehotellet Inn at Penn. Regninga for overnatting, mat og drikke i to dager for de to kommer på totalt 24 500 kroner.

230 000 kroner på fly til Tangen-seminar

Torbjørn Røe Isaksen: Abu Dhabi - Washington, D.C. - 42 611 kr.

Torbjørn Røe Isaksen: New York - Oslo - 63 100 kr.

Hannah Atic: Abu Dhabi - London - 43 400 kr.

Hannah Atic: London - Washington, D.C. - 20 832 kr.

Hannah Atic: New York - Oslo - 63 509 kr.

Sjømatbuffé med blant annet hummer og østers, fingermat som dim sum, ceviche og slidersbuffet og hovedretter med for eksempel den mest eksklusive delen av indrefilet - filet mignon, samt lokale premierte oster var noe av bevertningen - i tillegg til amerikanske røde og hvite viner.

BUSINESS: Slik ser det ut på businessklasse hos Etihad Airways. Foto: Etihad Airways.
BUSINESS: Slik ser det ut på businessklasse hos Etihad Airways. Foto: Etihad Airways. Vis mer

Næringsdepartementet gjorde det klart i en e-post til arrangøren 29. oktober at departementet skulle betale hotellregninga. Det ble først gjort denne uka, da departementet i forbindelse med gjennomgangen av saken oppdaget at dette ikke hadde skjedd.

Viktige saker

Børsen har spurt om Røe Isaksens kommentar til prisen for den omdiskuterte reisen.

- Å reise i utlandet for å fremme norsk næringsliv er en helt sentral del av oppdraget som næringsminister. Denne lengre reisen i Midtøsten og USA fremmet viktige saker for norsk næringsliv, og ble planlagt og gjennomført av departement og ambassader på vanlig måte, skriver han i en e-post.

- I både Midtøsten og USA var det sentrale møter som tok opp helt konkrete saker som norsk næringsliv hadde spilt inn, understreker den daværende næringsministeren.

Hadde to returbilletter

Høyre-statsrådens flytur hjem til Norge gikk fra New York til Oslo 17. november og kostet skattebetalerne 63 100 kroner.

Billetten for Torbjørn Røe Isaksens reise hjem fra New York.
Billetten for Torbjørn Røe Isaksens reise hjem fra New York. Vis mer

Røe Isaksen hadde også booket billett fra Philadelphia og hjem til Norge via Frankfurt samme dag som flyet fra New York. Denne billetten kostet 73 125 kroner, men departementet sier at den ikke ble brukt og at utgiften ble refundert.

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Pettersen i Næringsdepartementet sier at ombookingen førte til at Røe Isaken landet på Gardermoen mandag morgen og ikke mandag ettermiddag, noe som gjorde det mulig å ha full kontordag i Oslo.

Visumkrøll for statssekretær

Fungerende statssekretær Hannah Atic var ikke på samme fly som Isaksen fra Abu Dhabi til USA.

«Forsinkelser i visumkontrollen i Abu Dhabi første til at hun ble nektet adgang og dermed ikke kom med flyet til Washington», står det i reiseregningen Børsen har fått tilgang på.

Atic måtte dermed kansellere sin billett fra Midtøsten til USA, og heller fly fra Abu Dhabi til London for å løse floka. Departementet sier hun fikk den opprinnelige billetten til USA refundert.

I Abu Dhabi betalte hun 43 400 kroner for en ny flybillett på businessklasse til London. Deretter betalte hun 20 832 kroner for én billett, også denne på businessklasse, fra London til Washington, D.C. hvor hun møtte statsråd Røe Isaksen igjen.

Børsen får opplyst fra departementet at Atic tok samme fly som Røe Isaksen hjem fra elitefesten. Hennes billett - og på business - kostet 63 509 kroner.

Bestillingskrøll

Hanna Atics returbillett fra USA er bestilt tre ganger. Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at det høsten 2019 ved en feil ble bestilt to billetter i Atics navn fra Philadelphia til Oslo via Frankfurt.

Disse to billettene var på businessklasse og kostet til sammen 141 824 kroner.

Hun tok ingen av disse flyene, men returnerte til Norge sammen med Røe Isaksen med SK 908 fra New York søndag klokka 1855 og ankomst i Oslo mandag morgen. Departementet opplyser at Philadelphia-flyvningene ble avbestilt og refundert.

Mot faglig råd

Fagavdelingen i Næringsdepartementet rådet Røe Isaksen til å ikke prioritere Nicolai Tangens «Back to university»-seminar. Øverste administrative ledelse mente at seminaret likevel var relevant.

- Fagavdelingens vurdering var at dette burde jeg ikke prioritere. De mente at programmet ikke var næringsrelevant nok, og også at det ville ta for mye tid. Min vurdering var at det var relevant for meg som næringsminister å delta, blant annet fordi det var viktige personer fra internasjonalt næringsliv til stede, sier Røe Isaksen til Børsen.

Han sier at slike uenigheter ikke er noen sjeldenhet:

- Det er slett ikke uvanlig at embetsverket har andre vurderinger enn det vi politikere har. Men i siste instans er det bare en som tar beslutninger og som har ansvar for beslutninger i et departement, og det er statsråden.

Måtte få til andre møter

Torbjørn Røe Isaksen la denne uka fram flere nye detaljer om reisen og deltakelsen på Tangen-seminaret. Orienteringen er også lagt ut på nettsidene til Arbeids- og sosialdepartementet.

Her innrømmer Røe Isaksen at resten av reiseopplegget ble sydd sammen etter at han hadde takket ja til å delta på seminaret.

- Jeg svarte på en formell invitasjon tidlig i januar 2019, og uka etter dette startet den første planleggingen av et besøk i USA med et bredere program enn bare konferansen, opplyser Røe Isaksen.

- Min vurdering på det tidspunktet var at jeg ikke ville reise ens ærend til USA bare for å delta på en konferanse. Så da handlet det, som vanlig nær sagt, om å få til andre prioriterte møter i et viktig land. Det handler om å få brukt tiden best mulig når vi først er på reise, sier Røe Isaksen til Børsen.

Underveis i prosessen kom besøket til Qatar inn i kalenderen.

- Dermed ble USA-delen litt forkortet, sier Røe Isaksen.

70 000 for Sting-billett

Sammen med rundt 140 andre gjester kunne Røe Isaksen og statssekretær Atic blant annet forlyste seg med en intimkonsert med Sting mens de var på Tangens eliteseminar.

Tangen opplyste onsdag at det kostet rundt en million dollar å leie inn Sting. Det tilsier en billettpris på nær 70 000 kroner.

Tangen sier det ikke er vanlig at seminardeltakere som betaler reise, kost og losji, betaler for underholdning – og at han betaler for disse konsertene av egen lomme.

- Det var en bra konsert med Sting. Men jeg må si at selv om jeg er glad i musikk, så var det faglige seminaret mer spennende, sier Røe Isaksen.

Dele kunnskap

Tangen sier selv følgende om seminaret:

- Bakgrunnen var et ønske om å samle kunnskapsrike mennesker innen ulike felt, dele kunnskap og lære av hverandre. Livslang læring er for meg et viktig mål i livet, og jeg ønsket å dele dette med gode venner og bekjentskaper.

I en gjennomgang som ble send til flere redaksjoner onsdag, understreker Tangen at seminaret ble planlagt og gjennomført på et tidspunkt da han ikke hadde noen planer eller tanker om å bli ansatt i en offentlig stilling i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer