Brukte Panama Papers-firma

I ti år brukte påtroppende sjef for oljefondet, Nicolai Tangen, det kontroversielle advokatfirmaet Mossack Fonseca som ble avslørt i Panama Papers-saken.

KRITIKK: Påtroppende sjef for oljefondet, Nicolai Tangen, har vært i hardt vær den siste tida. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock
KRITIKK: Påtroppende sjef for oljefondet, Nicolai Tangen, har vært i hardt vær den siste tida. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock Vis mer
Publisert

Avsløringen våren 2016 viste hvordan kriminelle og velstående mennesker over hele verden brukte skatteparadiser, og avdekket saker om skatteunndragelse, korrupsjon og hvitvasking, hvor Mossack Fonseca var midtpunktet.

Også påtroppende leder for oljefondet, Nikolai Tangen har benyttet advokatfirmaets tjenester, skriver Klassekampen.

Gjennom ti år brukte et av Tangens selskaper advokatfirmaet for å administrere mannskapet på sin 115 fot lange luksusseilbåt. Båten er nå registrert hos et selskap i Storbritannia, men var tidligere eid av et selskap på skatteparadiset Isle of Man. Mannskapet på båten blir administrert av selskapet Nikata Marine Limited, registrert på De britiske Jomfruøyer og det er dette selskapet som brukte Mossack Fonseca da det ble etablert i 2006.

Tangen bekrefter opplysningene og sier kundeforholdet til advokatfirmaet ble avsluttet i 2016. I en epost skriver han at han ikke var klar over at Mossack Fonseca ble brukt til å etablere selskapet før Klassekampen gjorde ham oppmerksom på det, og forklarer det med at en slik organisering av båt og mannskap er en «bransjestandard gjort for administrativ enkelhet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer