Private barnehagers landsforbund

Brukte pensjonsfond til byggelån

Private barnehagers landsforbund (PBL) har lånt 45 millioner kroner fra fondet som betaler barnehage-ansattes AFP-pensjon. - Ser ikke bra ut overhodet, sier økonomiprofessor Thore Johnsen.

UENIGHETEN IKKE OVER: Uenigheten er ikke over etter høstens streik, selv om det endte med pensjonskompromiss mellom PBL-sjef Jørn-Tommy Schjelderup (bildet) og fagforeningene. Nå får PBL kritikk for forvaltningen av PBL-barnehagenes AFP-fond. Foto: Heiko Junge / NTB
UENIGHETEN IKKE OVER: Uenigheten er ikke over etter høstens streik, selv om det endte med pensjonskompromiss mellom PBL-sjef Jørn-Tommy Schjelderup (bildet) og fagforeningene. Nå får PBL kritikk for forvaltningen av PBL-barnehagenes AFP-fond. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet kan i dag dokumentere at Private barnehagers landsforbund (PBL) bruker fondet som betaler avtalefestet pensjon (AFP) til ansatte i PBL-barnehager, til å gi seg selv finansiering.

Det går fram av regnskapene til AFP-fondet.

- Dette ser ikke bra ut overhodet, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Handelshøyskolen i Bergen, til Dagbladet.

«Ubegrunnede spekulasjoner»

Johnsen reagerer både på et lån på 45 millioner kroner, og på PBLs administrasjonshonorar på 4,5 millioner kroner.

«Det fremstår som om de ansattes rettigheter ikke er ivaretatt. Det gjelder både det interne billig-lånet og det gjelder administrasjonskostnaden», skriver NHH-professor Johnsen, som ikke har noen formening om det juridiske rundt fondet.

PBL reagerer sterkt, og mener Johnsens uttalelser må skyldes en misforståelse.

«De ansatte blir fullt ut ivaretatt hos oss. De får like god AFP hos PBL som i det offentlige, og ytelsene er ikke knyttet opp mot hvordan PBL forvalter disse pengene», skriver PBLs administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer