Økonomisk alarm:

Brutal advarsel: - Må stålsette oss

Krisa er fremdeles ikke over: - 2021 vil bli et tøft år, mener ekspertene.

DYSTER UTSIKT: For en rekke norske næringer var 2020 et sorgens kapittel. Nytt kalenderår markerer nødvendigvis ikke en frisk og ny start. Ifølge ekspertene kan samfunnet stå overfor særdeles mørke skyer i horisonten. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
DYSTER UTSIKT: For en rekke norske næringer var 2020 et sorgens kapittel. Nytt kalenderår markerer nødvendigvis ikke en frisk og ny start. Ifølge ekspertene kan samfunnet stå overfor særdeles mørke skyer i horisonten. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Antall konkurser i 2020 endte 10 prosent bak 2019, og ekspertene - oss inkludert - tok dermed helt feil da vi framsto skråsikre på at det ville komme et konkursras.

Få måneder etter at kruttrøyken fra nyttårsrakettene i fjor hadde lagt seg, gikk Norge inn i en historisk krise. 2020 var preget av et hav av dystre spådommer, usikkerhet og brutale tilbakeslag.

I sin ferske kvartalsanalyse har Creditsafe Norway og Fair Group oppsummert 2020 - og ikke minst hva man kan forvente av 2021. I sin rapport peker aktørene på at samfunnet og norske bedrifter har vist en imponerende evne til å holde ut.

- På ingen måte bra

Det betyr imidlertid ikke at vi er over kneika. Langt derifra.

- Den totale nedgangen i konkurser for 2020 viser på ingen måte at det går bra med norsk næringsliv og norsk økonomi. Tvert imot viser den at konkurstall og -trender alene ikke er en god indikator på om det går godt eller dårlig i økonomien, påpeker daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

For selv om det var færre antall totale konkurser enn fryktet i fjor, illustrerer tallene en brutal realitet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer