Økonomisk alarm:

Brutal advarsel: - Må stålsette oss

Krisa er fremdeles ikke over: - 2021 vil bli et tøft år, mener ekspertene.

DYSTER UTSIKT: For en rekke norske næringer var 2020 et sorgens kapittel. Nytt kalenderår markerer nødvendigvis ikke en frisk og ny start. Ifølge ekspertene kan samfunnet stå overfor særdeles mørke skyer i horisonten. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
DYSTER UTSIKT: For en rekke norske næringer var 2020 et sorgens kapittel. Nytt kalenderår markerer nødvendigvis ikke en frisk og ny start. Ifølge ekspertene kan samfunnet stå overfor særdeles mørke skyer i horisonten. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Antall konkurser i 2020 endte 10 prosent bak 2019, og ekspertene - oss inkludert - tok dermed helt feil da vi framsto skråsikre på at det ville komme et konkursras.

Få måneder etter at kruttrøyken fra nyttårsrakettene i fjor hadde lagt seg, gikk Norge inn i en historisk krise. 2020 var preget av et hav av dystre spådommer, usikkerhet og brutale tilbakeslag.

I sin ferske kvartalsanalyse har Creditsafe Norway og Fair Group oppsummert 2020 - og ikke minst hva man kan forvente av 2021. I sin rapport peker aktørene på at samfunnet og norske bedrifter har vist en imponerende evne til å holde ut.

- På ingen måte bra

Det betyr imidlertid ikke at vi er over kneika. Langt derifra.

- Den totale nedgangen i konkurser for 2020 viser på ingen måte at det går bra med norsk næringsliv og norsk økonomi. Tvert imot viser den at konkurstall og -trender alene ikke er en god indikator på om det går godt eller dårlig i økonomien, påpeker daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

For selv om det var færre antall totale konkurser enn fryktet i fjor, illustrerer tallene en brutal realitet:

  • De 3843 foretakene som gikk konkurs i 2019 hadde en samlet omsetning på cirka 19 milliarder kroner.
  • Til sammenlikning sto de 3462 foretakene som gikk konkurs i 2020 for en omsetning på nærmere 25 milliarder kroner.

- Dette betyr at 2020 bød på færre, men mer alvorlige konkurser, og at det i gjennomsnitt var større selskaper som gikk under. Dette har vært et tøft år selv for de virkelig store selskapene, sier Fjærestad.

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

- Stor risiko

Til sjuende og sist sendte coronakrisa samfunnet inn i det kraftigste økonomiske tilbakeslaget i etterkrigstida.

- Selv om vi har klart oss bedre enn antatt har det fremdeles vært en nedgang i økonomien totalt sett. Vi ser at det er mindre drift, lavere aktivitet og en nedgang i verdiskapning og bruttonasjonalprodukt.

Fjærestad legger til:

- Samtidig ser vi stadig nye varsler om permitteringer og oppsigelser, og NHO påpeker at konkursfrykten blant foretakene nå er stor og konkursrisikoen reell.

- PREGET AV USIKKERHET: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen har oppsummert 2020 - og tatt en titt på hva 2021 kan by på av utfordringer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- PREGET AV USIKKERHET: Daglig leder i Creditsafe Per Fjærestad (t.v.) og partner i Fair Group, Christian Aandalen har oppsummert 2020 - og tatt en titt på hva 2021 kan by på av utfordringer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Høyeste inkassotall

Til tross for kompensasjonsordninger og statlig støtte, står flere næringer brakk, med tomme reserver. Norske bedrifter har fått stadige utsettelser til innbetaling av skatter og avgifter. På et tidspunkt skal regninga imidlertid betales.

Tall fra Fair viser en uheldig utvikling i inkassosaker i året som gikk.

- Etter oktober var lagt bak oss kunne det se ut som at antall inkassosaker i fjerde kvartal ville synke markant, men november ga oss de høyeste inkassotallene i 2020, sier Christian Aandalen, partner i inkassoselskapet Fair.

Det er samtidig lite som tyder på at trenden vil avta.

- Det er for tidlig å konkludere noe rundt trenden, men når desember også er preget av høye inkassotall er det svært sannsynlig at dette er en utvikling som vil fortsette også ut i 2021, fortsetter Aandalen.

- Sliter stort

Et stigende R-tall, nye smitteutbrudd og påvisningen av to nye virusmutasjoner i Norge har ført til enda strengere smitteverntiltak og rødt nivå i store deler av landet.

Creditsafe og Fair viser til at dette er faktorer som bidrar til å legge en ustø grunnmur for gjenoppbygginga.

- Bølge nummer to vil utvilsomt ha en stor effekt på serveringssteder og aktører i andre utsatte bransjer. Mens den første nedstengingen først og fremst rammet de som allerede var «syke», ser vi nå at foretak som i utgangspunktet hadde en sunn økonomi sliter stort, sier Fjærestad.

Advarer mot resesjon

Han viser til at næringslivet allerede har vært under beleiring i snart et år.

- For mange begynner ressursene nå å ta slutt. De tålte én nedstengning, men tåler sannsynligvis ikke to. Situasjonen er preget av stor usikkerhet, og slitasjen blir rett og slett for stor.

Fjærestad anser det som naturlig at det er de utsatte bransjene, eksempelvis servering, reise, samt Kunst- og underholdningsvirksomhet, som vil «måtte ta den første og største støyten». Han utelukker heller ikke at effekten av nedstengningen vil kunne ha ringvirkninger for den helhetlige norske økonomien.

KATASTROFE: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, om hvordan coronapandemien påvirker norske bedrifter. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vi må forberede oss på at vi kan stå overfor en generell resesjon, advarer han.

- Kan du utdype det?

- Vi vil få konkurser. Vi baserer oss også på inkassosaker, vi baserer oss på NHOs medlemsundersøkelser, og i mange tilfeller er det store regninger som forfaller snart. En del har brukt opp de bufferne de har. Dersom situasjonen vedvarer, kan vi på sikt få en vedvarende finanskrise, men det er i lengre perspektiv. Får vi en tredje bølge? Når er vi ferdig vaksinert? Når er samfunnet i gang igjen? Hvem står igjen i etterkant?

- Dårlig nytt

I sin kvartalsanalyse peker de to aktørene på flere faktorer som blir avgjørende for hvordan 2021 vil utspille seg.

- Mange er helt avhengig av en gjenåpning av samfunnet før man kan begynne å snakke om et lys i enden av tunnelen. Inngangen til 2021 har på ingen måte vært oppløftende med tanke på gjenåpning av samfunnet.

Smitteutviklingen - og at det hviskes om en bølge nummer tre - gir også dystre utsikter.

- Dette er dårlig nytt for norske foretak, da særlig bedrifter i coronautsatte bransjer, som trolig må belage seg på videreførte restriksjoner og lav inntjening også i overskuelig framtid, heter det i rapporten.

- Reell trussel

Videre pekes det på en voldsom usikkerhet.

- Når vi en gang kommer til et punkt der man kan begynne å lette på coronarestriksjonene vil det fremdeles være en lang vei å gå før vi kommer tilbake til noe tilnærmet lik en normaltilstand. På nåværende tidspunkt er det umulig å si med sikkerhet når dette vil være - eller i det hele tatt hvordan den nye normalen vil se ut.

- Inntil videre må vi bare håpe på det beste, forberede oss på at også 2021 vil bli et tøft år og stålsette oss for en kommende konkursbølge som fremdeles, i aller høyeste grad, er en reell trussel for en rekke norske foretak.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer