Anders Tegnell

Brutal dom: - Grovt mislykket

- Sverige har helt klart grovt mislyktes med sin uforsiktige strategi, mener økonomiprofessor.

FEILET: Statsepidemolog Anders Tegnell har styrt coronahåndteringen til svenskene. Foto: Jonas Ekstromer / TT / NTB
FEILET: Statsepidemolog Anders Tegnell har styrt coronahåndteringen til svenskene. Foto: Jonas Ekstromer / TT / NTB Vis mer
Publisert

I vår gikk svenskene for en mildere linje enn de fleste andre land. For å berge økonomien, valgte man å holde større deler av næringslivet åpent.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ble intervjuet av medier verden rundt, for å ha tatt et annet standpunkt enn sine smittevern-kolleger i andre land.

Nå viser det seg at strategien har feilet.

Tall fra analyseselskapet Consensus Economics, gjengitt av det svenske tidsskriftet Kvartal, viser at den anslåtte nedgangen i økonomien er omtrent lik i hele Norden.

De svenske økonomene er ikke nådige i sin dom.

3,7 prosent fall i Sverige

Analyseselskapet anslår at det norske bruttonasjonalproduktet (BNP) kommer til å falle med 3,9 prosent. Det svenske BNPet mener selskapet at kommer til å falle med 3,7 prosent.

Ifølge FHIs siste ukesrapport er det nå registrert 58 coronarelaterte dødsfall per million innbyggere i Norge. Sverige har ifølge Johns Hopkins registrert rundt 653 coronarelaterte dødsfall per million innbyggere.

Det er altså over ti ganger så mange dødsfall.

- Mislykket

Økonomiprofessor Hubert Fromlet ved Linnéuniversitetet sier til Expressen at det er helt tydelig at de har feilet.

- Det er en mislykket strategi. Det holder å se på dødstallene. Man har litt godtroende stolt på at folk tar ansvar selv. Dessuten har ikke Sveriges økonomi utviklet seg spesielt mye bedre enn i sammenliknbare land, sier Fromlet til avisa.

- Det finnes alltid en avveining mellom liv og økonomi, og jeg syns at vi har vært for harde i den avveiningen. Hvis man tenker på at Sveriges rykte tar skade, så kan det nok også få effekter på økonomien i lengden, sier han, og legger til:

- Internasjonalt er det få som syns Sverige har valgt en framgangsrik vei.

- Burde bremset hardere

BRA: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere. Vis mer

Professor Mats Bergmann ved Södertörns høyskole er enig med Fromlet.

- En kort og rask nedstengning har hatt liknende effekter på økonomien som Sveriges lange og forsiktige nedbremsing, men da risikerer man samtidig flere smittede. På samme måte som restriksjonene har til og med selve smittespredningen hatt en effekt på BNP-utviklingen. Derfor hadde det kanskje vært bedre om Sverige bremset litt hardere, selv fra et økonomisk standpunkt, sier Bergmann til Expressen.

Bergmann mener likevel at det er et element av tilfeldigheter.

- På noen måter kan våre nordiske naboland ha hatt flaks. De ble ikke like hardt rammet av viruset og hadde aldri totale lockdowns med portforbud, som andre europeiske land, som sammenlagt nok har vært gunstigere for økonomien, sier svensken.

- Mislyktes grovt

Professor Lars Calmfors ved Stockholms universitet har lenge vært en uttalt kritiker av den svenske strategien.

- Sånn jeg ser det har Sverige helt klart grovt mislyktes med sin uforsiktige strategi, som har ført til mange døde, sier Calmfors.

Han henviser til en ny rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som også viser at de økonomiske konsekvensene ikke skiller seg merkbart mellom land med strenge coronarestriksjoner, og land med mildere restriksjoner.

- Jo nærmere vi kommer en vaksine, desto lettere syns jeg at det blir å ta kostnadene av en kort nedstenging, sier Calmfors.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer