Kraftig brexit-smell for Storbritannia:

Brutal kollaps: - Illevarslende tegn

Brexit har gitt Storbritannia et nytt hardt slag i mellomgolvet.

STUPER: Coronanedturen for britisk økonomi fortsatte på nyåret. BNP faller videre, mens eksporten stuper. Illustrasjonsfoto: Hannah McKay / Reuters / NTB
STUPER: Coronanedturen for britisk økonomi fortsatte på nyåret. BNP faller videre, mens eksporten stuper. Illustrasjonsfoto: Hannah McKay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Coronakrisa kastet den britiske økonomien ut i en storm av økonomiske utfordringer. På toppen av pandemien kulminerte en årelang kaotisk brexitprosess med et endelig britisk farvel til EU ved årsskiftet.

Det har bydd på umiddelbare problemer for øynasjonens eksportnæring.

Ferske tall som ble lagt fram av statistikkbyrået ONS fredag, viser at coronanedturen fortsetter for britisk økonomi, samtidig som brexit har gitt nasjonen et nytt hardt knyttneveslag i mellomgolvet.

- Brexit sørget for at en allerede vanskelig situasjon ble enda verre i januar, sier sjeføkonom Samuel Tombs ved Pantheon Macroeconomics til The Guardian.

ERTING?: Da Storbritannias statsminister Boris Johnson talte fra et skolebibliotek, var det noe helt annet enn talen som ble diskutert på Twitter. Video: Twitter/@10DowningStreet Vis mer

For i januar, som var Storbritannias første måned på utsida av EUs indre marked, stupte landets eksport.

Eksporten til EU, som er Storbritannias viktigste handelspartner, falt med hele 40,7 prosent (sammenliknet med desember 2020). Det tilsvarer verdier for 5,6 milliarder pund - eller 65,8 milliarder norske kroner. Samtidig falt britenes import fra EU med 29 prosent.

Eksporten til resten av verden gikk opp 1,7 prosent, mens importen falt med 12,7 prosent. Totalt falt eksporten fra Storbritannia til resten av verden med 19 prosent, ifølge NTB.

- Illevarslende

Kollapsen i import og eksport mellom Storbritannia og EU var med på å sørge for det største månedsfallet for Storbritannias handel på 24 år, ifølge ONS.

- Den betydelige nedgangen i Storbritannias eksport av varer til EU, spesielt sammenliknet med handel med land utenfor EU, er et illevarslende tegn på skaden grenseproblemene påfører handelen etter brexit, sier Suren Thiru, sjeføkonom ved det britiske handelskammeret, ifølge BBC.

Storbritannias statsminister har beskrevet utfordringene som «voksesmerter». Det er en beskrivelse Thiru på ingen måte støtter.

- De praktiske utfordringene bedriftene på bakken nå står overfor, går langt forbi voksesmerter. Det er sannsynlig at handelsforstyrrelsene mellom Storbritannia og EU vil vedvare, og det vil trolig bremse landets økonomiske vekst gjennom hele første kvartal i år, fortsetter Thiru.

En ikke navngitt talsperson for britiske myndigheter kontrer, ifølge BBC:

- En unik kombinasjon av flere ting, inkludert hamstring av varer i fjor, coronanedstenging over hele Europa og bedrifter som må tilpasse seg de nye handelsforholdene, gjorde det uunngåelig at eksporten ville være lavere i januar enn i fjor.

- Disse tallene gjenspeiler ikke det generelle handelsforholdet mellom EU og Storbritannia etter brexit, fortsetter talspersonen.

BNP-fall

De brutale handelstallene har også spilt på lag med de strengeste nedstengingene i landet siden starten av pandemien, og sørget for et betydelig fall for britisk økonomi totalt.

I januar gikk landets bruttonasjonalprodukt (BNP) ned med 2,9 prosent. Den britiske økonomien er nå 9 prosent mindre enn i februar i fjor, før pandemien slo inn for alvor, anslår ONS, ifølge NTB.

For BNP er nedgangen størst innen utdanning og forbrukerrettede tjenester, som falt med 3,5 prosent, ifølge estimatet fra ONS. Industriproduksjonen falt med 2,3 prosent - den første nedgangen siden pandemien førte til et kraftig fall i april i fjor, mens byggebransjen opplevde en økning på 0,9 prosent, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer