Brutal nedgang: - Bekymringsfullt

Nyboligsalget i august viser seg å være nok et sorgens kapittel.

MASSIVT BEHOV: Eiendomsmarkedet skriker etter ny tilførsel av boliger. Dyrtida sørger inntil videre for en kjempebrems i utbygging. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MASSIVT BEHOV: Eiendomsmarkedet skriker etter ny tilførsel av boliger. Dyrtida sørger inntil videre for en kjempebrems i utbygging. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonene forverre seg fra måned til måned, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

Nyboligsalget fortsetter å falle voldsomt i august. Solgte og igangsatte nye boliger forrige måned er henholdsvis 19 og 36 prosent lavere enn august 2022.

Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

- August pleier å være en god måned for salg av nye boliger, men vi har aldri tidligere målt lavere august salg enn i 2022 og nå i 2023. Samtidig ser vi at igangsettingen er på et svært lavt nivå.

  • Solgte nye boliger hittil i år er 8585 boenheter, det er 36 prosent under samme periode i 2022.
  • Salget per boligtyper hittil i år viser at eneboliger er 26 prosent under, småhus er 23 prosent under og leiligheter er 44 prosent under samme periode i 2022.

- Ingen tegn til bedring

I begynnelsen av september ble det klart at solgte og igangsatte nye boliger i juli endte henholdsvis 17 og 25 prosent lavere enn juli 2022.

- Det er ingen tegn til bedring i nyboligmarkedet, krisen bare forsterker seg. Nå trenger vi handling fra regjeringen for å sikre boligforsyningen og arbeidsplasser i hele landet, uttalte Hiim tidligere i september.

Det budskapet gjentok han torsdag formiddag.

- Vi forventer at regjeringen kommer med tiltak for å sikre boligforsyningen i statsbudsjettet, og at de nyvalgte kommunestyrene følger opp valgløftene om økt boligbygging.

Nesten halvert

Det er ingen hemmelighet at nyboligsalget har vært et mareritt for byggebransjen i over et år.

Under Arendalsuka tidligere i sommer viste tall fra Boligprodusentenes Forening at salget av nye boliger det første halvåret i år er ned 39 prosent fra samme periode i fjor.

Det er dramatisk for et boligmarked som allerede er under alvorlig press.

- Det har vært veldig lite byggeaktivitet hittil i år. I Oslo er det tilnærmet ingen aktivitet med boligbygging i Oslo. Det er bekymringsfullt, sier Hiim.

Mangelen på boliger vil også øke presset den kommende tida. En fersk rapport anslår en boligprisvekst på over 10 prosent de neste tre åra. Oslo-prisene er på sin side ventet opp 15,6 prosent.

Dette er konklusjonen i en fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse som legges fram i dag. Det skriver DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer