Nyboligsalg:

Brutal nedgang: - Definitivt bekymringsfullt

Administrerende direktør i Eiendom Norge er overrasket over den voldsomme nedgangen.

FALLER: Salget av nye boliger. Her fra Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FALLER: Salget av nye boliger. Her fra Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyboligsalget falt voldsomt i oktober, viser tall fra Boligprodusentenes Forening. 23 prosent nedgang fra oktober i fjor får alarmklokkene til å ringe hos Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

- Dette er veldig uheldig fordi vi så langt i år har de laveste nyboligsalgstallene siden finanskrisen, sier han til Børsen.

Boligprodusentenes Forening skriver at ingenting tilsier at trenden vil snu i løpet av året.

Utsetter prosjekter

Flere planlagte prosjekter må utsettes på grunn av manglende salg, varsler bransjen. Det planlegges også permitteringer og oppsigelser, ifølge foreningen.

Igangsettingen i oktober 2022 er den nest laveste siden boligforeningen begynte med sine månedlige målinger i 2010.

- Vi vet utmerket godt hva som skjer når vi får en sånn utvikling. Om noen måneder kommer ikke de boligene som ikke har blitt solgt nå til å bygges, og boligbyggingen går nedover. Det er noe vi absolutt ikke trenger i den situasjonen er i nå, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen til Børsen.

KAN SLÅ PRISREKORD I USA: Det er ikke bare utsikten fra leiligheten som er svimlende. Foto/video: Serhant Studios Vis mer

Han forklarer at befolkningsveksten har tatt seg kraftig opp etter pandemien, og at arbeidsinnvandrerne nå er tilbake. I tillegg anslår Utlendingsdirektoratet (UDI) at det kommer 70 000 ukrainske flyktninger på ubestemt tid i løpet av i år og neste år.

- Vi har sett denne trenden noen måneder, men det er en overraskende sterk nedgang. De siste tolv måneder er det solgt 22 000 nye boliger, og i Norge er det behov for 30 000 hvert år. Det er foruroligende at tapet er så stort allerede, sier Lauridsen.

Ber om lettelser

Han frykter at salget havner under 20 000 i løpet av tolv måneder, og at det vil føre til en kraftig prisvekst på boliger.

- Så kommer det en veldig kraftig boligproduksjon i kjølvannet av dette, som fører til svingninger som ikke er bra for noen. Det er ikke gunstig for boligkjøperne, og ikke for dem som skal bygge boligene, fordi alt blir mer uforutsigbart, forklarer han.

ALARMERENDE TALL: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Stian Lysberg Solum / NTB
ALARMERENDE TALL: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Lauridsen frykter ikke for bruktboligmarkedet i den nåværende situasjonen, men mener myndighetene nå må se på boliglånsforskriften. Den legger til grunn at boligkjøperne må tåle en rentestigning på fem prosentpoeng, og på toppen av en allerede høy boligrente, vil dette redusere hva man kan få i boliglån betraktelig.

- Nå må man se på om man bør komme med lettelser. Når renten er så høy som den er nå, så fører det isolert sett til at høy prisvekst ikke lenger er noe problem. I tillegg til at vi har høy inflasjon, så har vi en realgjeldsnedgang i samfunnet. Det betyr at frykten for at man bygger seg opp for mye gjeld, bør være midlertidig borte, sier han og legger til:

- Tallene for nyboligmarkedet er definitivt bekymringsfullt. Når vi får disse stoppene, med boliger som ikke kommer til å bli bygget på mange år, får vi flere år med ubalanse i boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer