Nyboligsalg:

Brutal nedgang: - Definitivt bekymringsfullt

Administrerende direktør i Eiendom Norge er overrasket over den voldsomme nedgangen.

FALLER: Salget av nye boliger. Her fra Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FALLER: Salget av nye boliger. Her fra Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyboligsalget falt voldsomt i oktober, viser tall fra Boligprodusentenes Forening. 23 prosent nedgang fra oktober i fjor får alarmklokkene til å ringe hos Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

- Dette er veldig uheldig fordi vi så langt i år har de laveste nyboligsalgstallene siden finanskrisen, sier han til Børsen.

Boligprodusentenes Forening skriver at ingenting tilsier at trenden vil snu i løpet av året.

Utsetter prosjekter

Flere planlagte prosjekter må utsettes på grunn av manglende salg, varsler bransjen. Det planlegges også permitteringer og oppsigelser, ifølge foreningen.

Igangsettingen i oktober 2022 er den nest laveste siden boligforeningen begynte med sine månedlige målinger i 2010.

- Vi vet utmerket godt hva som skjer når vi får en sånn utvikling. Om noen måneder kommer ikke de boligene som ikke har blitt solgt nå til å bygges, og boligbyggingen går nedover. Det er noe vi absolutt ikke trenger i den situasjonen er i nå, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen til Børsen.

Han forklarer at befolkningsveksten har tatt seg kraftig opp etter pandemien, og at arbeidsinnvandrerne nå er tilbake. I tillegg anslår Utlendingsdirektoratet (UDI) at det kommer 70 000 ukrainske flyktninger på ubestemt tid i løpet av i år og neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.