Tiårs utvikling snur:

Brutal utvikling: - Utfordrer norsk næringsliv

Mener coronakrisa tar situasjonen mer enn fem år tilbake.

KALDDUSJ FOR DE FATTIGSTE: Ekstrem fattigdom er definert som en inntekt på under 1,90 dollar om dagen, rundt 17 norske kroner. Verdensbanken anslår at det kan bli 110-150 millioner flere mennesker i denne gruppen, som følge av pandemien. Her fra Mumbai i India. Foto: Danish Siddiqui / Reuters
KALDDUSJ FOR DE FATTIGSTE: Ekstrem fattigdom er definert som en inntekt på under 1,90 dollar om dagen, rundt 17 norske kroner. Verdensbanken anslår at det kan bli 110-150 millioner flere mennesker i denne gruppen, som følge av pandemien. Her fra Mumbai i India. Foto: Danish Siddiqui / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange er ikke klar over hvor stor framgangen har vært. Massevis av mennesker har klart å kare seg ut av den mest ekstreme fattigdommen, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell til Børsen.

Rapporten «Norads strategi mot 2030» ble lansert denne uka. Nå vil Norad hjelpe bedrifter å etablere seg i utviklingsland.

Stor reduksjon i fattige

Solhjell omtaler utviklinga i verden de siste tiåra som et «big bang».

I 1990 anslo Verdensbanken at 1,9 milliarder mennesker, 36 prosent av verdens befolkning, levde i ekstrem fattigdom. I 2015 var antallet redusert til 737 millioner mennesker.

De siste åra har den positive utviklingen flata ut. Coronakrisa har til og med satt girspaken i revers: antallet ekstremt fattige øker.

Tap for verdensøkonomien

Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått det samlede tapet for verdensøkonomien for åra 2020 og 2021 til totalt 11 billioner dollar, sammenliknet med tidligere prognoser.

Det tilsvarer rundt 100 billioner – 100 000 milliarder kroner.

Estimatet er at verdensøkonomien krympet med 4,4 prosent i 2020. IMF beskriver det som den verste nedgangen siden Den store depresjonen på 1930-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.