Brutale tall: - Åpenbart forferdelig

21,5 millioner mennesker mottar nå arbeidsledighetstrygd i USA. 1,9 millioner har søkt i løpet av den siste uka.

MILLIONER: 21,5 millioner mennesker mottar nå arbeidsledighetstrygd i USA. 1,9 millioner har søkt i løpet av den siste uka.Tallene er ikke hyggelige for hardt pressede Donald Trump, som selv har presset på for at delstatene skal gjenåpne samfunnet igjen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
MILLIONER: 21,5 millioner mennesker mottar nå arbeidsledighetstrygd i USA. 1,9 millioner har søkt i løpet av den siste uka.Tallene er ikke hyggelige for hardt pressede Donald Trump, som selv har presset på for at delstatene skal gjenåpne samfunnet igjen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inkludert permitterte er det totalt 42 millioner som har søkt om arbeidsledighetstrygd siden midten av mars måned. Imidlertid har en del permitteringer blitt trukket tilbake, og det viser seg også at enkelte har søkt flere ganger på grunn av treig saksbehandling.

Det er imidlertid 249 000 færre som har søkt om arbeidsledighetstrygd den siste uka enn i uka før, som kan være et tegn på at den store veksten i antall arbeidsledige er i ferd med å falle av.

Det er også første gang tallet er under to millioner siden krisa for alvor slo til i USA den andre uka i mars i år.

- Selv nå som delstatene gjenåpnes, så er disse milliontallene en indikator på at de økonomiske lidelsene som følge av Covid-19-krisa fortsatt er store, sier Daniel Zhao, seniorøkonom for Glassdoor, til CNBC.

- Det er åpenbart et forferdelig tall for mai, men det er likevel ikke så katastrofalt som vi hadde ventet, sier Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics, til NBC News.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Skyhøyt over

Selv om de ferske tallene er langt lavere enn skrekktallene USA har sett de siste månedene, er de stadig skyhøyt over den gamle rekorden som ble satt før coronakrisa lammet store deler av verdensøkonomien.

Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Frykter mørk rekord

Fredag slippes amerikanske myndigheters rapport om arbeidsmarkedet i mai. Den ventes å vise at åtte millioner arbeidsplasser gikk tapt i løpet av måneden, og at den totale arbeidsledigheten steg fra 14,7 prosent til 19,8.

Om dette stemmer, betyr det at nesten 30 millioner mennesker har mistet jobben siden virusutbruddet tilspisset seg i mars, og at arbeidsledigheten er på sitt høyeste nivå siden begynnelsen av 1930-tallet.

Torsdagens tall påvirkes ikke av opptøyene i amerikanske byer etter George Floyds dødsfall, som har tvunget mange bedrifter til å stenge dørene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer