Brutale tall: - Dramatisk

Til tross for en skikkelig gladmelding om grenseåpning, advarte norsk reiselivsnæring før helga om blytunge tider i vente. Ferske tall viser at det er grunn til bekymring.

CHARTERBREMS: Mange nordmenn har planlagt for en solfylt sommer innenlands i år, som her ved hytteparadiset i Blindleia på Sørlandet. Dermed er det begrenset hvor mange som nå kommer til å kaste seg på charterbølgen, mener NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
CHARTERBREMS: Mange nordmenn har planlagt for en solfylt sommer innenlands i år, som her ved hytteparadiset i Blindleia på Sørlandet. Dermed er det begrenset hvor mange som nå kommer til å kaste seg på charterbølgen, mener NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Fredag kom en sårt tiltrengt nyhet for den ekstremt hardt pressede norske reiselivsbransjen: Nordmenn kan igjen vende snuta mot flere land i Europa fra 15. juli.

Og selv om det var glede å spore i reiselivsbransjen, kom de dystre advarslene likevel nær umiddelbart:

– Reiselivet ble rammet hardt og tidlig, og lider fremdeles under coronapandemien, sa Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

– Situasjonen er fortsatt kritisk – så kritisk at en av tre bedrifter frykter konkurs, smalt det fra NHO-topp Kristin Krohn Devold.

Hardt rammet

Ferske konkurstall viser at det er grunn til bekymring. En fersk analyse fra inkassoselskapet Fair tegner et dystert bilde av 2020 for norsk reiseliv.

For mens konkursveksten i Norge totalt sett er flat så langt i år, er reiselivet en av bransjene som er ekstremt hardt rammet.

– Det vi ser, som har vært tesen lenge, er at en del selskaper som normalt sett ikke ville gått konkurs, nå går konkurs, sier partner Christian Aandalen i Fair til Børsen.

CRAZY: I Grimstad kryr det av mennesker i fellesferien, Mens kommuneoverlegen er svært bekymret, gjør næringslivet det de kan for å tilpasse seg den nye hverdagen. reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han understreker at man foreløpig ikke opererer med «enorme tall», men opplyser at konkursene så langt i år er større i omfang og rammer mange flere ansatte. Særlig innen film og reiseliv.

– Får smake effekten

Antall konkurser innenfor reisebyråvirksomhet har nemlig steget med 300 prosent fra første til andre kvartal i år, ifølge Fair.

– Det å drive eksempelvis et reisebyrå i Norge de siste ti åra, har vært en behagelig affære, nettopp fordi nordmenn reiser mer og mer. Det er interessant å se at økningen er så stor fra første til andre kvartal.

– Samtidig er det verdt å merke seg at det er uvanlig at reiselivsoperatører går konkurs i Norge. Det er ikke vanlig i det hele tatt. Det er ingen tvil om at man nå får smake effekten av corona, slår Aandalen fast.

– Tøffe tider

Selv om fredagens nyhet fra regjeringen har ført til en enorm vekst i både søk etter og kjøp av charterreiser, så er bransjen fortsatt langt unna en normalsituasjon.

– Disse reisebyråene er gjerne primært rettet mot sydenturer. Når så mye av disse selskapenes aktivitet handler om å sende folk utenlands, mens det ikke har vært mulig å forlate Norge, så er det klart at det har vært tøffe tider. Dessverre har det også vært konkurser, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Børsen.

Fredagens nyhet var derfor sårt tiltrengt for en stor del av den norske reiselivsnæringen, ifølge Devold.

– Nå er det håp for alle reiselivsaktørene som har klart å holde seg flytende, men dessverre så er det flere bedrifter som ikke har tålt krisa.

Likevel mener hun det er verdt å huske på at mange nordmenn allerede har tatt ut ferien sin i juni og juli, og at mange av dem har planlagt for norgesferie i år.

Tall fra NHO viste at over 6 av 10 reiselivsbedrifter mente det var en reell risiko for at de skulle gå konkurs som følge av coronakrisa. Tallet er mye lavere, men fortsatt skyhøyt i dag: én av tre reiselivsbedrifter frykter konkurs.

– Det er selvfølgelig fortsatt dramatiske tall, og enhver konkurs er dramatisk. Ikke minst for de ansatte. Nå er det veldig viktig at vi klarer å redde de som er igjen, sier hun.

– Bekymret

Totalt har det vært en nær dobling i antall konkurser i de mest coronautsatte bransjene, som reiseliv, undervisning, film og underholdning, sammenliknet med første kvartal. Totalt teller man 99 konkurser i nevnte bransjer denne perioden.

«Antall konkurser så langt i år er litt under 5 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Samtidig er konkursene mye større, med 67 prosent høyere omsetning, og rammer mange flere ansatte – 68 prosent flere ansatte rammet til nå i år», skriver Fair.

Inkassoselskapet peker på konsekvensene av situasjonen, og frykter at nordmenns tjenestetilbud vil rammes hardt.

– Det er vanskelig å lage god film med en meters-regelen. Vi er bekymret – særlig for kulturlivet og den kreative bransjen – for det er vanskelig å få tilbake. Går et filmselskap konkurs, vil det ta lengre tid å bygge opp en liknende virksomhet, enn hvis kiosken på hjørnet går dukken.

Fair spår at man også framover vil se en fortsatt økning i antall konkurser.

– Det er store mørketall. Den underliggende veksten i antall konkurser har lenge vært høy, og da Skatteetaten i uke 22 besluttet å sende konkursbegjæringer, ble dette også tydelig i konkurstallene.

På kartet under kan du navigere deg rundt i Europa og se hvilke land som er merket som grønne. Hit kan du reise uten å få karantene etter hjemkomst.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer