Brutale tall: - Dramatisk

Til tross for en skikkelig gladmelding om grenseåpning, advarte norsk reiselivsnæring før helga om blytunge tider i vente. Ferske tall viser at det er grunn til bekymring.

CHARTERBREMS: Mange nordmenn har planlagt for en solfylt sommer innenlands i år, som her ved hytteparadiset i Blindleia på Sørlandet. Dermed er det begrenset hvor mange som nå kommer til å kaste seg på charterbølgen, mener NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
CHARTERBREMS: Mange nordmenn har planlagt for en solfylt sommer innenlands i år, som her ved hytteparadiset i Blindleia på Sørlandet. Dermed er det begrenset hvor mange som nå kommer til å kaste seg på charterbølgen, mener NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Fredag kom en sårt tiltrengt nyhet for den ekstremt hardt pressede norske reiselivsbransjen: Nordmenn kan igjen vende snuta mot flere land i Europa fra 15. juli.

Og selv om det var glede å spore i reiselivsbransjen, kom de dystre advarslene likevel nær umiddelbart:

– Reiselivet ble rammet hardt og tidlig, og lider fremdeles under coronapandemien, sa Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

– Situasjonen er fortsatt kritisk – så kritisk at en av tre bedrifter frykter konkurs, smalt det fra NHO-topp Kristin Krohn Devold.

Hardt rammet

Ferske konkurstall viser at det er grunn til bekymring. En fersk analyse fra inkassoselskapet Fair tegner et dystert bilde av 2020 for norsk reiseliv.

For mens konkursveksten i Norge totalt sett er flat så langt i år, er reiselivet en av bransjene som er ekstremt hardt rammet.

– Det vi ser, som har vært tesen lenge, er at en del selskaper som normalt sett ikke ville gått konkurs, nå går konkurs, sier partner Christian Aandalen i Fair til Børsen.

Han understreker at man foreløpig ikke opererer med «enorme tall», men opplyser at konkursene så langt i år er større i omfang og rammer mange flere ansatte. Særlig innen film og reiseliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.