Brutalt ærlig om krisen

Måtte ta drastisk grep for å redde familiebedriften.

HARDT SLAG: TV-profil og driftssjef for Montebello Camping legger ikke skjul på at familiebedriften har blødd penger de siste månedene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HARDT SLAG: TV-profil og driftssjef for Montebello Camping legger ikke skjul på at familiebedriften har blødd penger de siste månedene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

MAGNOR (Børsen): - Det skjedde oftere i starten - at folk stoppet meg og skulle ta bilder. Nå skjer det som regel når jeg står i kiosken her. Det er bare positivt, spesielt etter noen veldig strevende måneder, sier Lars Christian Amundsen (37) til Børsen.

De fleste kjenner ham fra tv-ruta - der 37-åringen loser hele Norge gjennom campinglivet ved svenskegrensa. Montebello Camping har, mye takket være dokusåpa på TVNorge, blitt en turistmagnet de seineste åra. Det gir også klirrende mynt i kassa.

NYE REISERÅD: Regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige er ikke lenger omfattet av reiserådet, og det blir det god stemning av. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi har mange stamgjester, men også et stort antall nye besøkende. Mange har kjørt helt fra Tromsø for å oppleve Montebello. Det synes vi er veldig hyggelig.

Selv har Amundsen nærmest vokst opp på campinginstitusjonen - omgitt av bobiler, campingvogner, kulegrill og joviale turister.

For fem år siden overtok han driften etter sin far, og med tv-kameraene på slep har besøkstallene økt jevnt og trutt. Plassen er utvidet. Resultatene har vært solide.

Skrekkfall

Så kom coronapandemien, og rokket ved grunnmuren til en familiebedrift som har overlevd tre generasjoner.

- Det har vært veldig tøft. Omsetningen stupte, og rundt påsketider hadde vi et omsetningsfall på 90 prosent. I en vanlig sesong ville vi hatt ti ansatte, men vi hadde ikke hatt råd til lønninger, og måtte derfor ta inn færre i år. Det har vært krevende og hektisk.

Amundsen anslår at Montebello Camping har tapt 2,5 millioner kroner som følge av coronakrisa. Det har også påvirket hans personlige økonomi.

- Det er klart at det er krevende å få kabalen til å gå opp. Ikke bare her, men også hjemme. Kona mi er lærer, og har heldigvis to måneder ferie, som er ganske flaks med tanke på barna. Jeg har måttet legge inn en ekstra innsats på jobb, i tillegg til å ta mindre lønn i en periode, bare for å redde familiebedriften.

Artikkelen fortsetter under:

- Det er jo vanligvis nå vi legger grunnlaget for vinteren. Selv om vi begynner å se normal aktivitet igjen, har vi ikke sjans til å ta igjen det tapte.

- Har virksomheten hatt oppsparte midler å lene seg på?

- Ja, heldigvis, men det er ingen tvil om at det har krevd en solid egeninnsats. TV-serien hatt nærmest alt å si for at vi i det hele tatt har hatt gjester denne perioden.

Fredag ble det derimot klart at blant annet Värmland, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, oppfyller FHIs krav til gjenåpning.

Det innebærer også at gjestene ved Montebello Camping omsider kan reise karantenefritt til populære grensehandelbyer som Charlottenberg og Töcksfors.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner i den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Full jubel

For driftssjef Amundsen og hans makker - daglig leder Jermund Udnæseth - sto jubelen i taket da meldinga kom.

- Det var en gledens dag for gjestene, og ikke minst for oss. Etter at grensen åpnet, har det vært veldig stor trafikk. Nå er vi på god vei tilbake til normalen, sier Amundsen optimistisk.

OPTIMISTER: Daglig leder Jermund Udnæseth og driftssjef Lars Christian Amundsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPTIMISTER: Daglig leder Jermund Udnæseth og driftssjef Lars Christian Amundsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Amundsen har nemlig store ambisjoner for videre drift - og håper virksomheten vil leve videre med familien.

- Jeg har en gutt på tre år, og to jenter på åtte og tolv. Yngstemann er med meg på jobb iblant og synes det er kjempestas.

- Håper du at han går i dine fotspor?

- Ja, han vil nok begynne her etter hvert. Han er veldig opptatt av ting som durer og går, akkurat som sin far, sier han og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer