Brutalt år: Falt med 250 000 milliarder

2022 var et turbulent år i aksjemarkedene - spesielt for de siste ti års vinnere.

TØFT ÅR: Det hersker nok en enighet blant traderne på New York-børsen om at det skal bli godt å bli ferdig med kriseåret 2022. Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / AFP / NTB
TØFT ÅR: Det hersker nok en enighet blant traderne på New York-børsen om at det skal bli godt å bli ferdig med kriseåret 2022. Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Good riddance» - godt å bli kvitt deg - 2022.

Slik oppsummerer CNN børsåret 2022. Sånn føles det nok for de fleste som opererer i finanssfæren. Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, bifaller.

- Det har vært et utrolig langt år. Endelig kan vi være ferdig med det, men så er det veldig usikkert hva som kommer neste år, fastslår Johansen overfor Børsen.

Men 2023 er nå en gang 2023. 2022 har, som Johansen indikerer, vært så innholdsrikt at det nesten føles som flere år i ett.

Astronomisk verdifall

Ser man helt overordnet på det, er det helt svimlende enorme tall som avdekkes når man skal oppsummere året.

Ifølge Bloomberg har markedsverdien på selskapene som er på børsene verden over, falt med astronomiske 25 000 milliarder dollar - eller 250 000 milliarder norske kroner.

Når også obligasjonsmarkedet har falt med 9600 milliarder dollar, altså nesten 100 000 milliarder norske kroner, er det til å forstå at enkelte tar sterke ord i bruk for å beskrive året.

- Vi hadde en situasjon i årevis der aksjer og obligasjoner begge var dyre fordi de begge var drevet av lav inflasjon og lave renter. Leksa vi har fått dette året, er at på et tidspunkt må man gjøre opp regninga, og når den kommer, er det brutalt, sier Luca Paolini, sjefstrateg i Pictet Asset Managment, til Financial Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer