Brutalt fall for Norwegian

Hovedindeksen på Oslo Børs fikk en opptur tirsdag. Men Norwegians krisepakken sendte flygigantens aksjer rett ned.

SKREKKFALL: Norwegian-aksjen faller kraftig på Oslo Børs. Foto: Hans A. Vedlog
SKREKKFALL: Norwegian-aksjen faller kraftig på Oslo Børs. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den forsiktige oppturen fortsetter på Oslo Børs. Hovedindeksen endte opp 2,86 prosent på den første handelsdagen etter påskeferien. Men for det kriserammede flyselskapet Norwegian var det bekmørkt.

Norwegian-aksjen raste med brutale 44,38 prosent. På det laveste var aksjen ned med 60 prosent, rundt 20 minutter etter børsåpning.

Fallet kommer etter nyheten sent onsdag før påskeferien om å gjøre om gjeld til aksjer og egenkapital. Siden har Oslo Børs vært stengt, fram til i dag.

- At aksjene er kraftig ned, er dessverre som forventet. Det er dramatisk og veldig synd for eksisterende aksjonærer. Hvis løsningen Norwegian har foreslått er den som blir stemt gjennom på generalforsamlingen, så skal nok dessverre kursen enda lenger ned, sa Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen til Børsen tidligere i dag.

Med dagens dramatiske nedtur inkludert, er aksjen nå ned hele 87,8 prosent siden årsskiftet.

- Hvor lavt kan kursen falle?

- Alt kommer an på hvor mye gjeld som konverteres. For å si det veldig bredt, så er det potensial for et større fall enn vi har sett i dag. Men det er for tidlig å si noe om det, da ikke noe er vedtatt ennå, sier han og viser til den kommende generalforsamlingen.

Krisepakke

Onsdag før påskeferien innkalte Norwegian-styret til ekstraordinær generalforsamling 4, mai. Der skal aksjonærene behandle et forslag om å gjøre om gjeld til aksjer og egenkapital for å styrke selskapets balanse.

– Det styret nå foreslår, er helt avgjørende for å innfri de strenge kravene myndighetene har satt for at vi skal få tilgang på lånegarantier, sa konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

Norwegian kan få tilgang til garantier på 3 milliarder kroner hvis vilkårene innfris.

Nedgradert

Nordea Markets har ifølge E24 nedgradert Norwegian Air Shuttle til en salgsanbefaling fra tidligere hold og setter kursmål på 1 krone per aksje.

Det framgår i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Norwegian-aksjen omsettes i øyeblikket for 4,80 kroner. Så sent som 12. februar lå Norwegian-aksjen like over 42 kroner.

Meglerhuset legger til grunn at eksisterende aksjonærer vil bli sterkt utvannet selv om flyselskapet får på plass en finansiell restrukturering, skriver E24.

Omfattende pakke

Forslaget til krisepakke går ut på å konvertere rundt fem milliarder kroner i obligasjonslån, fordelt på fire lån, til aksjekapital. Selskapet ønsker også å gjøre om lease-gjeld, altså framtidige leieforpliktelser til flyutleieselskaper, til aksjekapital.

Norwegian-styret håper å få til planen gjennom avtaler med obligasjonseiere långivere, leasingselskaper og leverandører.

Tiltakene Norwegian selv foreslår for å innfri vilkårene i statens låneprogram, ble presentert i en børsmelding onsdag. De innebærer blant annet at:

  • Deler av gjelden hos leasingselskaper, banker og andre kreditorer søkes konvertert til aksjer i Norwegian.
  • Bruk av andre finansielle instrumenter til å konvertere annen relevant gjeld til egenkapital eller andre egenkapitalinstrumenter.
  • Hele eller deler av obligasjonslånene konverteres til aksjer i Norwegian.
  • Gjennomføring av en etterfølgende rettet emisjon med mulig fortrinn til eksisterende aksjonærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer