- Brutalt. Ingen så det komme

Norges største reisebyrå gjør seg klare for «total shutdown». Nå trygler de om at regjeringens tiltak får umiddelbar virkning - og får støtte av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

PÅ STUPET: Adm. dir. Per Arne Villadsen står i Berg Hansen reisebyrås tomme lokaler i Oslo sentrum. De fleste medarbeiderne jobber hjemmefra i dag, men allerede fra mandag blir det massive permitteringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ STUPET: Adm. dir. Per Arne Villadsen står i Berg Hansen reisebyrås tomme lokaler i Oslo sentrum. De fleste medarbeiderne jobber hjemmefra i dag, men allerede fra mandag blir det massive permitteringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det er tomt i de flotte lokalene i Kvadraturen i Oslo sentrum. De fleste ansatte har hjemmekontor og det er lang avstand mellom de få medarbeiderne som fortsatt er fysisk til stede.

Men selv om det fortsatt er mange på jobb i Berg Hansen, kommer det ingen penger inn. Arbeidet består nå i å bistå kundene med å komme hjem til Norge og håndtere avbestillinger.

- Vi går til svært omfattende permitteringer allerede på mandag. Inntektene stuper mot null og det kommer en ny runde med permitteringer veldig kort tid etterpå. Dette er brutalt, ingen kunne se dette komme, sier administrerende direktør Per Arne Villadsen i Berg Hansen.

TUNGE DAGER: Per Arne Villadsen sover «over lakenet» og frykter for hele bedriftens framtid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGE DAGER: Per Arne Villadsen sover «over lakenet» og frykter for hele bedriftens framtid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utsett alle skatter og avgifter

Børsen er invitert inn i Berg Hansens «war room» der toppledelsen jobber med å redde selskapet, men mens resten setter seg ned rundt bordet har ikke Villadsen roen - han blir stående.

- Når inntektene går mot null må vi skru til alle skruer. Vi har gode ordninger i Norge, men vi trenger en rekke tiltak fra regjeringen som hjelper oss allerede fra mandag, sier toppsjefen.

REISESTANS: USA stanser all flytrafikk fra Europa i 30 dager, fortalte President Donald Trump i en tale natt til torsdag. Bilder fra CNN. . Vis mer

Fredag legger regjeringen Solberg fram en proposisjon for Stortinget med tiltak som skal hindre at solide bedrifter - som aldri var i fare for å gå konkurs - skal gå over ende. Det er allerede varslet at det vil bli lettelser i permitteringsreglene for bedriftene, men det er langt fra nok, ifølge Berg Hansen-sjefen.

- Vi ber om en utsettelse av alle offentlige skatter og avgifter som er knyttet til arbeidsforhold. Vi ber ikke om fritak, men en utsettelse inntil videre. Vi er en solid bedrift som har gått godt i 20 år og bidratt til mange arbeidsplasser. Nå er situasjonen prekær og vi kan risikere å tape millioner de nærmeste uker som kan velte hele selskapet. Vi trenger hjelp gjennom stormen og vi trenger tiltak nå, understreker Villadsen.

HASTER: Jonas Gahr Støre tilbød statsminister Erna Solberg superrask behandling av krisetiltak i Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HASTER: Jonas Gahr Støre tilbød statsminister Erna Solberg superrask behandling av krisetiltak i Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Støre: - Eksepsjonell situasjon

Kravene fra den hardt rammede bedriften finner gjenklang hos Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

- Situasjonen er eksepsjonell. Under oljeprisfallet sviktet markedet i én sektor. Nå stopper nesten alle bransjer opp, dels på grunn av de kraftige virkemidlene vi bruker for å stoppe smitten. Vi politikere må se hva dette betyr for vanlige folk som blir berørt, og komme med politikk som gjør at arbeidsfolk ikke mister jobben og inntekten sin, sier Støre.

Arbeiderpartilederen mener regjeringen må sikre at regninga for endringer i permitteringsregelverket ikke veltes over på arbeidsfolk. I dag er man sikret at arbeidsgiver betaler full lønn de første 15 dagene av permitteringen før man etter hvert kommer over på dagpenger, som bare er 62,4 prosent av lønna.

Hvis arbeidsgiverperioden forkortes uten at staten trår til med ekstra penger, vil de permitterte få et stort kutt i lønna si allerede fra starten av.

Bedrifter som Berg Hansen, der store deler av arbeidsstokken risikerer å bli permittert, står da i fare for at arbeidstakerne finner noe annet å gjøre.

- Det er viktig at permitteringsregelverket er tilpasset situasjonen vi nå befinner oss i, at bedriftene kan permittere og slippe å si opp kompetente og erfarne medarbeidere de vil beholde, sier Støre.

SMITTEFARE: Helseminister Bent Høie kom med flere råd og tiltak under en pressekonferanse holdt på statsministerens kontor. Vis mer

Støres krav

Ap-lederen har tre krav til regjeringen han mener næringslivet og arbeidstakerne har behov for - og som han håper statsminister Erna Solberg vil lytte til.

  • Solidariske permitteringsregler. Lettelsen regjeringen har lovet må ikke veltes over på arbeidsfolk.
  • Ordninger som kan hjelpe familiene som økonomisk rammes av at skoler og barnehager er stengt og som ikke har mulighet for hjemmekontor.
  • Ordninger som sikrer bedriftene likviditet, særlig de bransjene som er hardest rammet

- Denne krisen er en etterspørselskrise. Folk slutter å handle, reise og forbruke - brått. Framfor å foreslå utsatt formuesskatt, er det mer treffsikkert med utsatt arbeidsgiveravgift. Det er per definisjon skatt på å ha folk ansatt, sier Støre.

STRAKSTILTAK: Astrid Bergmål er leder i Virke reiseliv og krever at Stortinget får gjennom regjeringens tiltak allerede i helgen. Ellers vil det komme konkurser hver eneste dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAKSTILTAK: Astrid Bergmål er leder i Virke reiseliv og krever at Stortinget får gjennom regjeringens tiltak allerede i helgen. Ellers vil det komme konkurser hver eneste dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Massive permitteringer

Virke Reiseliv gjennomførte tidlig denne uka en undersøkelse blant sine medlemsbedrifter. Da hadde én av fire allerede foretatt permitteringer, mens 70 prosent av bedriftene planla permitteringer.

- Nå kjenner vi ikke til noen virksomheter som ikke har planlagt permitteringer, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Bergmål advarer også mot å sammenlikne dagens coronakrise med det petroleumsnæringen opplevde under oljeprisfallet.

- Dette er noe helt annet enn oljeprisfallet. Nå stopper alt opp, det handler ikke om å stimulere til at folk skal jobbe med noe annet. Åtte av ti jobber i tjenestenæringen i Norge. Tiltakene må komme nå i helga, ellers tror jeg vi kommer til å se konkurser hver eneste dag framover, sier Bergmål.

Over lakenet

Per Arne Villadsens store frykt er at verdifulle ansatte han blir tvunget til å permittere ikke skal ta telefonen når pilene peker oppover igjen og han trenger dem.

- Vi er livredd opptatt av at tiltakene ikke kommer de permitterte til gode. Vi må ha gode ordninger som gjør at vi beholder kompetansen til de ansatte. Vi har ingen å miste, vi er avhengig av at alle kommer tilbake.

- Hvordan sover du om natta disse dagene?

- Jeg ligger over lakenet hele natta. For oss handler dette om å redde selskapet. Vi kommer til å gå i en tilnærmet shutdown. Vi ser røde tall i flere år framover med bakgrunn i dette. Vi trenger nå tiltakene med en gang, det er ikke mulig å stimulere til reisevirksomhet med skatte- og avgiftslettelser på å fly. Nå er vi i en kjempekrise for bransjen, der inntektene stuper mot null. Vi må ha utsettelse av avgifter og få utsatt skattekravene våre - nå. Vi trenger hjelp i en periode slik at vi kan komme tilbake som en sunn og god bedrift som betaler skatten vår med glede og bidrar, sier Villadsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer