Donald Trump:

Brutalt nederlag: - Raknet

I over tre år har Donald Trump kjempet med nebb og klør for at skattepapirene hans ikke skal offentliggjøres. Nå er nederlaget et faktum.

MÅTTE GI TAPT: Etter en over tre år lang kamp måtte Donald Trump strekke våpen da demokratene omsider lyktes med å få offentliggjort skattemeldingene hans. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB
MÅTTE GI TAPT: Etter en over tre år lang kamp måtte Donald Trump strekke våpen da demokratene omsider lyktes med å få offentliggjort skattemeldingene hans. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert

- Det han ikke ønsker seg er at en hel gjeng tenketanker, som er skattespesialister, skal gå gjennom skattemeldingene hans og plukke dem fra hverandre, sånn at han ender opp med en revisjon og får skattbare konsekvenser, straff og så videre.

Slik ordla Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen seg under en høring i Senatet i 2019. Da hadde mannen som en gang ble omtalt som Trumps virtuelle hvelv havnet i kjempetrøbbel, og gått fra å være en av Trumps mest betrodde, til å havne i unåde.

Offentliggjorde skattemelding

Tidligere president Donald Trump har kjempet med nebb og klør i godt over tre år for å holde informasjon om skatten sin unna offentligheten. Demokratene har nemlig forsøkt å få tak i skattepapirene siden de fikk flertall i Representantenes hus i 2018.

For demokratene hastet det også å få offentliggjort tallene nå, siden de mister flertallet ved nyttår, og republikanerne har vært innbitte motstandere av offentliggjøringen.

De mener det setter en dårlig presedens at Kongressen kan offentliggjøre en borgers skattemelding.

Saken har versert i rettssystemet siden 2018, og demokratene kom seg over det siste hinderet nylig da Høyesterett avgjorde at kontrollkomiteen i Representantenes hus kan få Trumps skattedokumenter.

Dermed gjensto bare en avstemning i komiteen, og vips, så var skattepapirene offentlige.

- Tåler ikke kritikk

Den utviklingen er helt utvilsomt et nederlag for Donald Trump.

- Han reagerer helt likt på offentliggjøringen som på valgnederlaget i 2020, fordi det undergraver vinnerimaget. Han tåler generelt ikke kritikk og kritisk omtale av noe slag, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og førsteamanunesis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, til Børsen.

For, påpeker Mjelde, forretningsmodellen til Trump «har alltid vært forestillingen om at han er et forretningsgeni og en vinner av en høyere orden».

Mjelde fastslår at denne forestillingen om at Trump alltid vinner var hans suksessformel i næringslivet på 80-tallet, som TV-kjendis på 2000-tallet og som politiker under valget i 2016 - en forestilling som nå får seg et nytt skudd for baugen.

Rent juridisk har ikke Trump hatt noe krav på seg om å offentliggjøre skattemeldingene, men det har vært en sedvane i USA at presidentene gjør det.

Joe Biden la for eksempel fram sine tall tidligere i år, som viste at han betalte 24,6 prosent i skatt, ifølge Politico.

Negativ inntekt - lite skatt

Når det gjelder Donald Trump selv så har han alltid likt å framstille seg selv som en svært vellykket forretningsmann - som betaler lite skatt.

Det med lite skatt har han i alle hovedsak rett i, men det kommer av at Trump har innrapportert store tap.

Tallene viser at Trump i sin egen skattemelding oppførte «negativ inntekt» i 2015, 2016, 2017 og 2020, og at han betalte 1500 dollar i skatt i 2016 og 2017, skriver CNBC.

I skattemeldinga for 2020 krevde Trump og kona Melania en tilbakebetaling av skatt på 5,47 millioner dollar.

Så langt er det bare et utdrag av skattemeldingene som er offentliggjort. Alle detaljene kommer så fort kontrollkomiteen har fått sensurert all personlig informasjon fra dokumentene.

- Har avdekket mange spørsmål

Reaksjonene har likevel ikke latt vente på seg. Leder av kontrollkomiteen, demokraten Richard Neal, reagerer på at den amerikanske skatteetaten IRS ikke har gjennomført en lovpålagt revisjon av Trumps skattemeldinger, skriver Financial Times.

Samtidig mener Neals partikollega Lloyd Doggett at skattemeldingen i store trekk viser at Trump hadde «store fradrag, stor kreditt og store tap - men sjelden en høy skatteregning».

- Dette er et veldig smalt bilde av ekspresidentens påståtte økonomi i noen få øyeblikk. Denne undersøkelsen har avdekket mange spørsmål om hvordan noen som har hevdet å være så rik kan unngå så mange skatter, og hvordan IRS kunne unnlate å gjennomføre revisjon, sier Doggett.

- Lenge siden bildet raknet

Mjelde mener offentliggjøringen av tallene isolert sett ikke betyr noe, blant annet fordi det har vært kritisk søkelys på Trumps finanser i hans korte politiske karriere - uten at det har fått konsekvenser.

- I 2016 gjorde han skatteakrobatikk til et salgsargument for seg selv - at det bare beviste at han var en smart forretningsmann, som visste hvordan hamle opp med systemet.

- Rokker skattetallene ved bildet Trump har forsøkt å male av seg selv som forretningsmann?

- Det er lenge siden det bildet raknet. Superrike forretningsfolk selger ikke biff og flaskevann på TV, sier Mjelde.

Han mener derimot at Trump fikset seg et nytt bein å stå på med sin politiske karriere.

- Det er populisten og opprøreren fansen beundrer, forretningsmannidentiteten har blitt mindre viktig over tid, rent politisk, sier Mjelde.

Samtidig påpeker Mjelde at det ikke er til å komme fra at det hoper seg opp med negative nyheter for Trump. Det som nok er mest alarmerende for mannen selv, er at flere i det republikanske partiet nå skuer mot Ron DeSantis som partiets nye hærfører.

- Men det er mest knyttet til at Trump får skylden for partiets dårlige mellomvalg, sier Mjelde, og legger til:

- Samtidig må vi huske at mye av dette får ikke vanlige folk med seg, eller de bryr seg ikke. Spesielt ikke fansen. Derfor kan man aldri avskrive Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer