Inflasjonsfrykten øker:

«Brutalt» press: - Ikke sett siden 70-tallet

Advarer om at det er en betydelig risiko for at den høye prisveksten kan vedvare.

PRESS: - Stadig flere bedrifter melder om «brutalt» inflasjonspress, både fra energi, råvarer, transport og lønninger, skriver Sparebank 1 i deres ferske rapport. Foto: Jil Yngland / NTB
PRESS: - Stadig flere bedrifter melder om «brutalt» inflasjonspress, både fra energi, råvarer, transport og lønninger, skriver Sparebank 1 i deres ferske rapport. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

Næringslivet har ropt varsko i månedsvis. En perfekt storm av uheldige hendelser, kombinert med en coronakrise som fortsatt skaper store bølger for verdensøkonomien, har skutt fraktrater og råvarepriser i været.

Bare den siste måneden har flere norske butikker advart om store utfordringer for julehandelen og i helga gikk matgiganten Orkla ut og varslet betydelige prisøkninger for kundene.

På toppen av dette har strømprisene løpt løpsk den siste tida. Forrige uke ble alle prisrekorder slått i Sør-Norge både mandag og tirsdag.

«Brutalt» inflasjonspress

- Det er en stor bekymring for det høye prispresset rundt om i verden og hvordan det vil påvirke norske priser og lønnsveksten framover, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen, til Børsen.

Den høye prisveksten slår ut på stadig flere områder, fra mat, råvarer, mineraler, olje, gass, strøm, energi til transport, påpeker Sparebank 1 i en fersk månedsrapport.

- Stadig flere bedrifter melder om «brutalt» inflasjonspress, både fra energi, råvarer, transport og lønninger, skriver Holvik i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer