Dyreparken:

«Brutalt» strømsjokk

Skyhøye strømpriser har ført til at Kristiansand Dyrepark nå må iverksette tiltak for å holde kostnadene nede.

VOLDSOMME KOSTNADER: Mørket senker seg over sjørøverlandsbyen Abra havn i Kristiansand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VOLDSOMME KOSTNADER: Mørket senker seg over sjørøverlandsbyen Abra havn i Kristiansand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Prognosen vår ligger på at vi kommer til å bruke 23-25 millioner ekstra i strømkostnader i 2022, sier administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, til Børsen.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

Ett av sparetiltakene som nå er iverksatt, er installering av et sentralt driftsovervåkningsanlegg i hotellet som gjør at forbruket reduseres. Aamot understreker at Dyreparken skal komme seg trygt gjennom krisa, men beskriver situasjonen som brutal.

Sjefen erkjenner at han er bekymret for hvilke konsekvenser dette vil ha for turistattraksjonen på lang sikt.

- Det er helt enormt. Det er ikke sånn at vi sitter på et reservefond som vi kan bruke til dette, det går rett av bunnlinja vår. Det som er kritisk i vår verden er at når vi reduserer driftsoverskuddet vårt, så hindrer det utviklinga vår framover, sier han, og legger til:

- Jeg har veldig sympati for de som ikke klarer seg gjennom denne krisen. Der er heldigvis ikke vi.

- Galskap

En lang rekke virksomheter og bedrifter har den seineste tida slått alarm som følge av de høye energiprisene. Søndag omtalte Agderposten at Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad er på bristepunktet.

Daglig leder Terje Jensen frykter en strømregning på opp mot seks millioner kroner for 2022.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Vi er ikke som en industribedrift som kan skru ned varmen, og gjøre energisparende tiltak. Vi må tenke på dyrene, sier Jensen til avisa og forteller at de i juli fikk strømregning på 150 000 kroner, mot cirka 40 000 kroner året før.

Han er bekymret for at dagens strømsituasjon vil velte flere bedrifter over ende, og krever at myndighetene kommer på banen med en støtteordning.

- Det er galskap det som skjer nå, sier han til Agderposten.

Ikke alene

Børsen omtalte nylig at Nortura, en av landets største matprodusenter, er i ferd med å gå tom for redskap i verktøykassa. Skyhøye strømpriser og null økonomisk drahjelp fra staten, sørger for at matgiganten vurderer mulig produksjonsstopp.

Der Norturas strømkostnader utgjør 150 millioner kroner i et normalår, indikerer prognosene at den samlede regningen i år vil ende et sted mellom 500-600 millioner kroner.

- Vi har forsøkt å spare energi så godt det lar seg gjøre. Vi har sett på muligheten for å kutte mindre partier, men det kan få konsekvenser for salget, uttalte konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, til Børsen forrige uke.

- I verste fall må vi innføre produksjonstopp enkelte steder. Et alternativ vi må vurdere er å redusere antallet produksjonsdager for å kutte kostnader, fortsatte hun.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer