Brygger opp til katastrofe

Italias økonomi blør hundrevis av milliarder på grunn av totalsvikt i turistnæringen. Nå har det gått fra vondt til mye verre.

STILLE: Vanligvis travle Venezia opplever totalsvikt i turismen. Det gjør også resten av Italia. Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB Scanpix
STILLE: Vanligvis travle Venezia opplever totalsvikt i turismen. Det gjør også resten av Italia. Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Strendene er allerede tomme. Det har de for så vidt vært i hele år, sammenlignet med normalen.

Sommeren ga riktig nok et kortvarig snev av håp for Italia. Nedstengningen av landet og restriksjonene ble lettet på. Frykten for økonomisk kollaps i reiselivet begynte å slippe taket.

Noen måneder nærmest blottet for inntekter fra et av landets viktigste næringer, det skulle de da klare. September markerer normalt sett den siste toppmåneden for turismen i Italia. Nå er både temperaturen og det økonomiske klimaet i ferd med å kjølne.

Milliardene som forduftet

Ifølge CNN ruster man seg nå for en økonomisk katastrofe blant italienerne. Myndighetene har i likhet med i andre land organisert støtteordninger for de med sviktende inntekter.

Det er imidlertid vanskelig å sette et stort nok plaster på såret hos milliardmølla som den italienske turismen representerer. De med sviktende inntekter er samtidig klare i sin tale: Turister er det eneste som kan redde dem - ikke økonomiske støtteordninger.

- Det estimerte tapet i inntekter fra utenlandske turister i Italia i 2020, er på 24,6 milliarder euro. I tillegg har du tapet fra de lokale turistene som har gått ned 43,6 milliarder euro, sier president i det italienske turiststyret,(ENIT), Giorgio Palmucci, til CNN.

Han forventer at selv om de neste to åra viser seg å medføre vekst og normaliserte tilstander for turistnæringen i landet, så vil langtidseffekten og ringvirkningene være hardtslående. Ikke så rart, med tanke på at turismen representerer nær 15 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Hotellene blør

Som om ikke den økonomiske katastrofen var nok - i likhet med flere andre land opplever også Italia nå en økning i corona-smitte blant unge mennesker. Frykten for en bølge nummer to er høyst reell hos mange. En frykt som har medført forlengelse av turistsvikten både blant lokale og tilreisende.

Landet, som i 2018 tok imot 60 millioner utenlandske turister, kalkulerte med 56 millioner færre overnattinger i år. Italias hovedorganisasjon for næringslivet melder at 70 prosent av hotellene i de største byene ikke en gang rakk å gjenåpne etter vårens nedstengning før smittespredningen igjen smalt for fullt.

60 prosent av selskapene innen turistnæringen er nå redde for en nært forestående kollaps. Reiserestriksjonene som blant annet forhindrer amerikanske turister, Italias største turistkilde, forsterker frykten ytterligere.

En berettiget frykt

- Det er absolutt en berettiget frykt. En stor del av Italias økonomi er knyttet til nettopp reiseliv. Reiserestriksjonene som ble innført, preger fremdeles landet og Europa kraftig, sier Sigbjørn Tveterås ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

Professoren forteller at reiselivsnæringen er den første som påvirkes av opp- og nedturer i økonomien. Nå har restriksjonene i tillegg lagt en ekstra kvelende hånd på inntektsgrunnlaget.

- Det fører til en økonomisk svikt og dreper næringen. Det er klart det blir veldig mørke utsikter når situasjonen er slik som nå. De lokale sier «too little, too late» når de beskriver årets turistsesongen. Det er nok en god oppsummering, sier Tveterås.

Selv tror han ikke utsiktene vil bedre seg nevneverdig før en vaksine er på plass. Langtidseffekten kan imidlertid bli langt verre enn tomme strender og restauranter.

Professoren sier til Dagbladet at 2020 allerede er tapt. Spørsmålet er allerede hva 2021 vil bringe.

- Lavere levestandard og dårligere velferd blir i verste fall resultatet i Italia. Så lenge inntektene ikke kommer, så må livreima strammes inn. Det spørs bare hvor mange hakk, sier Tveterås, som likevel trekker fram et lys i enden av den mørke tunnelen.

- Dagens reiserestriksjoner vil jo oppheves på et tidspunkt, og da vil det høyst sannsynlig være et ekstremt oppdemt reisebehov. Etterspørselen vil da komme tilbake for fullt, så det handler bare om å overleve nedturen, sier professoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer