Mack:

Bryggeri tapte i retten

En årelang merkevarestrid endte med nederlag for Tromsø-bryggeriet.

NEDERLAG: Tromsø-bryggeriet Mack må nå dele på merkenavn. Foto: Shutterstock / NTB
NEDERLAG: Tromsø-bryggeriet Mack må nå dele på merkenavn. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1998 fikk Mack Bryggeri varemerkeregistrert navnet «Arctic Water». Da det kom en konkurrent på banen med navnet Lofoten Arctic Water AS krevde Mack at bruken av uttrykket skulle opphøre i Norge, EU og Storbritannia, skriver NRK.

Dette ble klaget inn, og det ble besluttet av Patentstyret at Mack ikke kunne eie varemerket. Etter flere runder i ulike klageorgan, som kulminerte i et søksmål i Oslo tingrett mot Klagemenda for Industrielle saker (KFIR), tapte Mack Bryggeri til slutt eneretten.

Dommen betyr at hvem som helst kan bruke navnet «Arctic Water».

- Retten har kommet til at varemerket «Arctic Water» mangler særpreg, og er beskrivende. Det betyr at det kan brukes fritt. Det er jo det konkurrenten Lofoten Arctic Water AS ønsker. Varemerkeregistreringen i EU er også opphevet, sier seksjonssjef i Patentstyret, Knut Andreas Bostad, til NRK.

IKKE ENEVELDE: Mack får ikke lenger enerett på navnet «Arctic Water». Foto: Mack
IKKE ENEVELDE: Mack får ikke lenger enerett på navnet «Arctic Water». Foto: Mack Vis mer

Det er ikke nødvendigvis enden på visa - Mack vurderer å anke saken, sier administrerende direktør, Roger Karlsen, til statskanalen.

- Vi har brukt mye tid og penger på å bygge opp denne merkevaren. Jeg synes det er bekymringsverdig at Patentstyret endres sine spilleregler underveis, og at vi mister denne merkevarerettigheten over natta, sier han.

Fredrik WIlliksen sier på vegne av styret i Lofoten Arctic Water AS at de støtter Oslo tingretts avgjørelse.

. Vi gjorde det tydelig overfor Mack at vi ikke ville gjøre noen framstøt mot overprøving av deres varemerkeregistrering, dersom kravet ble frafalt. Dette ble ved flere anledninger ikke imøtekommet fra Macks side og vi hadde da intet annet valg enn å ta saken til Patentstyret. Vi har nå fått medhold i tre instanser, sist i Oslo tingrett, om at ARCTC WATER er et uttrykk som ikke kan monopoliseres i form av varemerkeregistrering. Også de europeiske varemerkemyndighetene har kommet til samme konklusjon, sier han til Børsen.

Rettelse: I denne saken sto det først at Arctic Water AS gikk seirende ut av søksmålet i Oslo tingrett. Det er ikke riktig. Det var Klagemenda for Industrielle saker (KFIR) som var saksøkt av Mack Bryggeri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer