- Bryter alle natur­lover i en krisetid

Inkassotopp rapporterer om oppsiktsvekkende konkurstall.

FOLKETOMT: Butikkene og utestedene i Oslo sentrum er blant aktørene i norsk næringsliv som virkelig har fått kjenne coronapandemiens brutale piskeslag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FOLKETOMT: Butikkene og utestedene i Oslo sentrum er blant aktørene i norsk næringsliv som virkelig har fått kjenne coronapandemiens brutale piskeslag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er jo et stort paradoks at vi må tilbake til slutten av 80-tallet for å finne tilsvarende lave konkurstall, sier Christian Aandalen, partner i inkassoselskapet Fair Group.

Til tross for at himmelen over norsk næringsliv er tettpakket av nødbluss, har antallet konkurser i Norge ikke vært færre på over 30 år. Det viser tall fra Fair.

- Det er en ekstraordinær tid, men myndighetenes tiltak for å hjelpe næringslivet gjennom coronakrisa skaper kombinasjonen krise og rekord-få konkurser, fortsetter Aandalen.

Skrekkscenario

Antallet konkurser i januar 2021 endte på beskjedne 178, sammenliknet med 370 i januar 2020. Det innebærer at antallet konkurser per arbeidsdag i januar i år var på omtrent 9 - ned fra over 18,5 per dag i 2020.

Aandalen mener utviklingen er bekymringsverdig.

- Konkursutviklingen i Norge bryter alle naturlover i en krisetid. Vi frykter at det bygger seg opp et stort, skummelt etterslep av konkurser. Det som holder dette igjen er stadige utvidelser av statlige støtteordninger og grep for å hjelpe bedriftene i næringslivet.

Ropte varsko

Parallelt med nedgangen i antallet konkurser har også omsetningen falt for virksomhetene som er slått konkurs. Omsetningen for januar-konkursene i år var på omtrent 990 millioner kroner, mot 1,85 milliarder kroner i januar i fjor, skriver Fair.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer