- Bryter kontant med norske grunnverdier

NHH-professor stempler Nicolai Tangens elitesamlingen i USA som brudd på norsk solidaritet.

PRESENTERT: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (t.v.) som ny leder for oljefondet tidligere i år. I midten er nåværende sjef for oljefondet, Ynge Slyngstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
PRESENTERT: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (t.v.) som ny leder for oljefondet tidligere i år. I midten er nåværende sjef for oljefondet, Ynge Slyngstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som ny leder for oljefondet, har skapt store overskrifter. Kritikken har haglet etter at VG avslørte at Tangen hadde spandert reise og opphold på blant annet nåværende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad, i forbindelse med et seminar i Philadelphia.

I etterkant har det blitt stilt spørsmål ved den etter hvert mye omtalte «Back to University»-konferansen. Blant annet har flere reagert på beslutningen om å ansette Tangen - en beslutning som kom bare fem måneder etter konferansen.

Knut O. Johannesen Ims, professor i næringslivsetikk ved NHH, sier det er mange aspekter ved saken som uroer ham.

- Fordi jeg først og fremst er økonom, og siden omdannet til etiker, så lurer jeg på hvordan kostnadene som var tilknyttet dette seminaret ellers kunne gjort nytte for seg. Det er sikkert mange nordmenn som nå begynner å tenke på hva disse titalls millionene kunne blitt brukt til, tror Ims.

- En liten elite

Professoren mener tredagersturen i seg selv har et omfang som er interessant i en norsk sammenheng og tradisjon. Det som plager ham mer enn noe annet, er imidlertid signalene elitesamlingen i USA sender til Norges befolkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer