- Bryter kontant med norske grunnverdier

NHH-professor stempler Nicolai Tangens elitesamlingen i USA som brudd på norsk solidaritet.

PRESENTERT: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (t.v.) som ny leder for oljefondet tidligere i år. I midten er nåværende sjef for oljefondet, Ynge Slyngstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
PRESENTERT: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (t.v.) som ny leder for oljefondet tidligere i år. I midten er nåværende sjef for oljefondet, Ynge Slyngstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som ny leder for oljefondet, har skapt store overskrifter. Kritikken har haglet etter at VG avslørte at Tangen hadde spandert reise og opphold på blant annet nåværende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad, i forbindelse med et seminar i Philadelphia.

I etterkant har det blitt stilt spørsmål ved den etter hvert mye omtalte «Back to University»-konferansen. Blant annet har flere reagert på beslutningen om å ansette Tangen - en beslutning som kom bare fem måneder etter konferansen.

OLJEFONDET: Leder i Landsorganisasjonen, Hans-Cristian Gabrielsen, er tydelig på at det er en grunn til det strenge regelverket vi har i Norge. Han er åpen for en gjennomgang av Tangen-ansettelsen. Video: Dagbladet Vis mer

Knut O. Johannesen Ims, professor i næringslivsetikk ved NHH, sier det er mange aspekter ved saken som uroer ham.

- Fordi jeg først og fremst er økonom, og siden omdannet til etiker, så lurer jeg på hvordan kostnadene som var tilknyttet dette seminaret ellers kunne gjort nytte for seg. Det er sikkert mange nordmenn som nå begynner å tenke på hva disse titalls millionene kunne blitt brukt til, tror Ims.

- En liten elite

Professoren mener tredagersturen i seg selv har et omfang som er interessant i en norsk sammenheng og tradisjon. Det som plager ham mer enn noe annet, er imidlertid signalene elitesamlingen i USA sender til Norges befolkning.

- Når det settes opp privatfly med et fåtall passasjerer som skal flys over Atlanteren, så er det mange som vil begynne å snakke om det økologiske fotavtrykket som etterlates, sier Ims og utdyper:

- Her har vi en liten elite, som i løpet av tre dager kan finne på å forbruke mer enn et vanlig arbeidende menneske tjener i løpet av et helt liv. Dette bryter kontant med norske solidariske grunnverdier, mener Ims.

Norges Bank varslet lørdag kveld at de ville undersøke om reisen Slyngstad var med på, ble foretatt i tråd med bankens etiske regelverk. I ettertid har den avtroppende sjefen for oljefondet selv innrømmet at det var galt å bruke Tangens privatfly til hjemreisen fra USA.

- Det var min vurdering å ta dette flyet. Det er første gang jeg har fløyet noe annet enn rutefly dekket av Norges Bank. Jeg skulle selvsagt heller tatt toget tilbake til New York og tatt rutefly hjem, sa Slyngstad til NTB.

- Donald Trump-effekten

Det beroliger ikke Ims nevneverdig. Han er også bekymret for at det må en presseavsløring til for at saken i det hele tatt blir et tema.

- En følge av dette kan være en sosial forurensning, ved at topplederne har sin egen lille verden - en boble de lever i. Hvis det er slik at profilerte folk i viktige stillinger har vært med på turen … Hvorfor er det da slik at det er en avsløring i VG som må til for å få dette på bordet? Det er et demokratisk problem, mener professoren, som også er bekymret for budskapet som sendes.

- Det er dette jeg også mener med Donald Trump-effekten. Hva fører dette til, og hvordan oppleves det i de lag som ser dette nedenfra? Det er det viktigste her, uavhengig av hva som kommer fram når samfunnstoppene forklarer at «dette bare var en privat tur, for å dyrke gamle vennskap».

Trekker seg ikke

Nicolai Tangen sier mandag kveld til TV 2 at han ikke har noen planer om å trekke seg fra stillingen som sjef for oljefondet, til tross for kritikken som har kommet de siste dagene. Han mener folk vil ha tillit til ham når alle fakta kommer på bordet.

Den påtroppende sjefen holder også fast på at det ikke var noe problem å invitere Slyngstad på seminar i Philadelphia i november i fjor.

- Hvis jeg skal ha tenkt som folk tror jeg har tenkt, så måtte jeg ha vært synsk, og det er jeg tross alt ikke. Invitasjonene til dette seminaret gikk ut 18 måneder i forveien, og Slyngstad trakk seg en måned før seminaret, sier Tangen til kanalen.

Han mener saken ikke vil undergrave tilliten til ham som sjef for oljefondet.

- Jeg er ganske sikker på at når alle fakta er kommet på bordet, så vil folk ha tillit til at jeg kommer til å gjøre en god jobb, slår Tangen fast.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer