Italiensk pizza

Bryter pizzatabu: - Behandles som gift

En italiensk pizzamaestro satt fyr i en av de mest betente pizzadebattene: Er det greit med ananas på pizza?

PIZZATABU: Er det egentlig greit med ananas på pizza? Ja, mener den italienske mesterkokken Gino Sorbillo. Foto: Ios / ROPI via ZUMA Press / NTB
PIZZATABU: Er det egentlig greit med ananas på pizza? Ja, mener den italienske mesterkokken Gino Sorbillo. Foto: Ios / ROPI via ZUMA Press / NTB Vis mer
Publisert

Det er vel bare paven som er mer hellig for italienere enn pizza, og det knytter seg stor stolthet og sterke følelser til pizzabakingens edle kunst.

Den kanskje aller mest betente pizzadebatten, enten du befinner deg i Italia eller her hjemme i Norge er:

Er det egentlig greit å ha ananas på pizza?

Pizzatabu

Og bare for å ha brakt det på det rene med en gang, siden Vær varsom-plakatens punkt 2.3 sier at man skal vise «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet»:

Undertegnede journalist - en pizzaelsker - ville aldri, under noen omstendighet, bestilt en pizza med ananas, da jeg anser det for å være en vederstyggelighet - en ingrediens som ikke har noe på en pizza å gjøre.

Akkurat sånn har mange italienere det også. De får akutt høyt blodtrykk dersom de ser spor av gul frukt på nasjonalretten, og sett fra utlandet har det nesten blitt oppfattet som italienere har et slags uformelt forbud mot ananas på pizza. Det har i det minste vært et tabu.

Med jevne mellomrom har ananasdebatten blusset opp igjen, og nå har en kjent italiensk pizzamaestro igjen satt fyr på debatten.

«Kjemper mot fordommer»

Det er den kjente italienske pizzamaestroen Gino Sorbillo fra Napoli som har kastet bensin på ananasbålet ved å sette en ananaspizza på menyen.

Pizzaen, som har fått navnet «Margherita con Ananas», koster 7 euro. Det er en pizza bianca, altså en hvit pizza, toppet med tre forskjellige ostetyper.

Selve stridens kjerne, ananasen, blir stekt i ovnen og avkjølt, før den legges på pizzaen før den skal inn i ovnen.

ANANASPIZZA: Pizzakokk skjærer opp et stykke av ananaspizzaen, som har satt fyr på debatten i Italia. Foto: Ios / Ropi via ZUMA press / NTB
ANANASPIZZA: Pizzakokk skjærer opp et stykke av ananaspizzaen, som har satt fyr på debatten i Italia. Foto: Ios / Ropi via ZUMA press / NTB Vis mer

Sorbillo sier til CNN at han har laget pizzaen for å «kjempe mot matfordommer».

- De siste åra har jeg lagt merke til at mange fordømmer ingredienser eller måter å tilberede mat på utelukkende fordi de fleste ikke kjente til dem tidligere, så jeg ønsket å legge disse omstridte ingrediensene - som blir behandlet som de er gift - på en napolitansk pizza, noe som gjør dem velsmakende, sier Sorbillo.

Ananas + tomat = usant

Denne uka lanserte han pizzaen på sosiale medier, og fruktpizzaen falt ikke i god jord hos alle. Ifølge Sorbillo har det blitt et voldsomt oppstyr, han har fått fornærmelser på sosiale medier og pizzaen har blitt diskutert på nasjonal TV.

Den kjente pizzabakeren må riktignok tilstå at hans forfedre trolig ville blitt «perplekse» over ananaspizzaen, men han har altså ikke latt seg stoppe av det, og sier at selv napolitanere som har vært innom restauranten har likt pizzaen.

Et sted går riktignok grensa også for den eksperimentelle Sorbillo: Han vil ikke ha ananas på en pizza med en tradisjonell rød tomatsaus.

- Det er en annen frukt - og med to frukter, som begge har syrlighet, så ville det ikke blitt et godt produkt, fastslår han.

- Ingen kjøpetvang

Det er også her Sorbillo mener det voldsomme sinnet mot ananaspizza kommer fra. For ananas har som oftest blitt lagt på pizzaer med tomatsaus, såkalte Hawaii-pizzaer.

- Derfor fordømmer folk ananaspizza uten å jobbe med det, som jeg har gjort. Det er selvfølgelig polemikk fra folk som mener at man ikke burde bruke ananas. Men hvorfor er du krenka? Ingen tvinger deg til å kjøpe det, sier Sorbillo.

Så gjenstår det å se om ananaspizzaen blir en slager, eller om Sorbillo blir landsforvist som en pizzakjetter av verste sort.