Bryter tausheten: - Vi er sjokkerte

For første gang uttaler Carlsbergs toppsjef seg om Putins bryggerikupp i Russland.

KRANGLER MED PUTIN: Det danske selskapet Carlsbergs datterselskap i Russland, Baltika Breweries, er nå i russiske hender. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock
KRANGLER MED PUTIN: Det danske selskapet Carlsbergs datterselskap i Russland, Baltika Breweries, er nå i russiske hender. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert

I midten av juli ble det kjent at Carlsberg hadde mistet kontroll over sitt eget bryggeri i Russland.

Det ble da meldt at bryggeriet hadde blitt kuppet, etter en ordre fra selveste president Vladimir Putin. I starten av august gikk den russiske presidenten ut og avviste kuppingen, og sa at Russland «ikke hadde tatt noe fra noen».

Likevel er det presidentens nære venn Taimuraz Bolloev som nå styrer Baltika Breweries, Carlsbergs datterselskap i Russland.

Men selv om saken har fått mye oppmerksomhet, har Carlsbergs toppsjef, Cees 't Hart, foreløpig forholdt seg taus til saken. Inntil nå.

SYNGER: Et gammelt klipp av Vladimir Putin sirkulerer på sosiale medier etter invasjonen av Ukraina. Video: Youtube, Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Sjokkerte

I selskapets regnskap for første halvdel av 2023, uttaler han seg for første gang om situasjonen, skriver den danske kringkasteren Danmarks Radio.

- Vi var glade for å kunne offentliggjøre salget av vår russiske virksomhet i juni. Men like etter ble vi sjokkerte over at et president-dekret hadde midlertidig overdratt styringen av virksomheten vår til en statlig russisk myndighet, uttaler han der, ifølge DR.

Carlsberg offenliggjorde nemlig selv i juni at de hadde signert en avtale om å selge seg ut av Russland. Det kom etter at selskapet hadde blitt møtt med massivt press om å trekke seg ut av landet.

Øl-giganten hadde da gjennom en årrekke satset stort i det russiske markedet, og mente det var svært komplisert å skille ut den russiske virksomheten.

I halvårsregnskapet sier Cees 't Hart at selskapet fortsatt ikke har gitt opp å få med seg verdier ut av Russland.

- Vi holder øye med situasjonen, og ser på de juridiske konsekvensene av dette veldig overraskende steget. Vi vil prøve å beskytte aksjene og verdiene i virksomheten vår, fortsetter han.

Verdien barbert

Før krigen i Ukraina mente selskapet at virksomheten deres i Russland var verdt omtrent 20 milliarder danske kroner. Det gikk fort nedover da Ukraina-krigen var et faktum.

Ved årsskiftet var selskapets nye vurdering at det var verdt 7,5 milliarder danske kroner.

I det nye halvårsregnskapet er vurderingen at det er verdt 5,5 milliarder danske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer