- Budsjett-triksing

Stortingets kontrollkomité åpner sak om statens kjøp av Meraker Brug.

ÅPNER SAK: I fjor høst vant Statskog budrunden på aksjeselskapet Meraker Brug med et bud på 2,65 milliarder kroner. Nå skal kjøpet ettergås. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ÅPNER SAK: I fjor høst vant Statskog budrunden på aksjeselskapet Meraker Brug med et bud på 2,65 milliarder kroner. Nå skal kjøpet ettergås. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har tirsdag besluttet å åpne kontrollsak om av statens kjøp av Meraker Brug.

- Det er god grunn til å undersøke kjøpet. Summen ligger markert over Statskogs egen vurdering av totalverdien. Kjøpesummen ligger også markert over anslaget fra departementets eksterne rådgiver, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H).

Det var i oktober i fjor at en av Norges største private eiendommer ble solgt til staten. Statskog betalte 2,65 milliarder kroner for eiendommen - som altså var høyere enn to av statens egne verdivurderinger.

- Når staten har kjøpt eiendommen til en høyere pris enn det både egne og eksterne eksperter anslo, er det reell tvil om kravet for å finansiere kjøpet «under streken» er oppfylt, fortsetter Frølich.

Eiendommene i AS Meraker Brug ligger i Trøndelag og har et samlet areal på om lag 1,2 millioner mål, hvorav mer enn 200 000 mål er produktiv skog. Regjeringen har tidligere varslet at de gjennom statlig eierskap ønsker å sikre eiendommen på norske hender, og bedre allmennhetens tilgang til jakt og fiske i området.

- Høyre mener kjøpet er et mulig brudd på reglene for lånetransaksjoner, at det er et brudd på handlingsregelen og at det strekker strikken for hva man kan tillate seg «under streken» budsjettmessig. Det er kort og godt budsjett-triksing, framholder Frølich til Børsen.

Nå må finansministeren og landbruksministeren stille hos kontrollkomiteen for å svare ut spørsmål i saken.

- Vi vil ikke akseptere en slik praksis. De strakk regelen for langt. I vår bok er det budsjett-triksing og et tegn på useriøs statsstyring.

Frølich peker også på at informasjonen om at kjøpesummen oversteg Statskogs og Paretos anslag på totalverdi, heller ikke ble meddelt Stortinget i forbindelse med Stortingets behandling av saken.

Dette til tross for spørsmål om verdsettelsen fra Høyres fraksjon ved komitebehandlingen av saken.

- Vi mener det er en praksis som ikke er holdbar. I tillegg mener vi at informasjonen Stortinget fikk under den saken, er under enhver kritikk. Næringskomiteen stilte spørsmål, men fikk ikke gode nok svar. I realiteten handlet Stortinget da i blinde, sier Frølich.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer