Petter Stordalen

Budsjettsprekk: - Happy med det

- Overgår alt jeg har gjort i mitt liv, sier hotellmilliardær Petter Stordalen.

TABBE: Petter Stordalen blir gjort oppmerksom på en liten detalj ved det nye hotellet hans på Hasle i Oslo som gjør at han bryter ut i latter. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Julie Tran / Signe Stenersen. Vis mer
Publisert

- Det desidert tøffeste og mest brutale er at pandemien har utfordret alt jeg har trodd på de siste 25 åra, sa Stordalen til Børsen da han feiret åpning av et nytt hotell på Hasle tidligere i år.

Nå retter hotellkongen blikket mot et annet hotellprosjekt - på andre sida av hovedstaden - nemlig prestisjehotellet som neste høst skal avdukes i de gamle lokalene til Oslo Lysverker på Solli plass.

Det var sist gang høyt i nyhetsbildet da byggeplassen ble rammet av et større coronautbrudd i februar i år.

Overgår alt

Overfor DN sier Stordalen at hotellet i Sommerrogata 1 blir unikt i norsk og nordisk sammenheng, med sju barer, restauranter - inkludert en i toppetasjen med plass til 500 gjester, kino, scene og bibliotek.

Totalt er bygget på formidable 34 000 kvadratmeter.

LATTER: Det gikk ikke helt som det skulle da Petter Stordalen skulle åpne sitt nye hotell på Hasle i Oslo. Video: Nicolai Eriksen. Vis mer

- Dette overgår alt jeg har gjort i mitt liv, sier Stordalen til avisa, mens han legger ut om kvalitet i de minste detaljer, en modernisert tolking av 1930-tallets art deco-stil og larvikittmarmor.

Prestisjeprosjektet utføres av Aspelin Ramm og Strawberry Brothers, som Stordalen eier halvparten av og Varner-familien de øvrige 50 prosentene.

Sprekker

Samlet vil regninga for prosjektet passere det opprinnelige budsjettet på 2,5 milliarder kroner, opplyser Stordalen til DN.

Det gir en snittpris per hotellrom på 10 millioner kroner, mot en normal høyeste bransjestandard på to millioner kroner, ifølge hotellmagnaten.

Om den sannsynlige budsjettsprekken sier Stordalen:

- Vi er happy med det, altså.

Like happy var Stordalen ikke da han i et lengre intervju med Børsen tidligere i år gikk i rette med Rødt-leder Bjørnar Moxnes som i krasse ordelag hadde kritisert hotelleieren og andre milliardærer for å motta store summer i coronakompensasjon.

«Plyndring»

Moxnes hevdet at Stordalens konsern fikk seks ganger mer i kompensasjon fra staten på et halvt år enn det konsernet betalte i skatt på fem år.

Videre beskrev han hotellmagnaten som «en kapitalist i fåreklær», og mente at de «superrike plyndrer fellesskapet».

SKATTEPOLITIKK: Finansmann og hotelleier Petter Stordalen langet ut mot politikerne under en debatt i forbindelse med Arendalsuka. Video: Norges Rederiforbund/Oslo Business Memo. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Da Stordalen ble forelagt kritikken, ble han - uvanlig til ham å være, kanskje - taus i flere sekunder, før han sukket dypt:

- For det første savner jeg perspektivet på hvor mye vi har investert over hele landet og hvor mange tusen arbeidsplasser vi har skapt - bare i Oslo. Det er ufattelig trist at Moxnes ikke har fått med seg det.

Tapte 2,7 milliarder

Stordalen pekte deretter på at hotellkonsernet tapte 2,7 milliarder kroner i 2020, og at selskapet fikk dekket cirka 10 prosent av dette.

- Vi kommer også til å tape penger i år. Det positive er at systemet vårt har vist seg å fungere i en krise. Mange journalister har fokusert på tallene, men de har ikke forstått at det viktigste for å ta deg gjennom en krise, ikke er pengene alene. Det er kulturen og folka dine, sa Stordalen til Børsen.

- Men du er vel også ganske avhengig av en god økonomi i bånn for å overleve?

- Dette avhenger av tillit hos bankene. Og tillit får du hvis du har de beste folka, noe vi har. Så selv om vi måtte permittere utrolig mange ansatte, klarte vi å holde virksomheten i gang, framholdt hotellkongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer