Kongehuset:

Budsjettsprekk på 210 millioner

Kongehusets sikringsprosjekt skulle koste 590 millioner. Slik gikk det ikke.

SIKRET: De kongelige eiendommene har over flere år fått oppgradert sikkerheten. Prosjektet ble langt dyrere enn antatt. Foto: Ola Strømman / Dagbladet
SIKRET: De kongelige eiendommene har over flere år fått oppgradert sikkerheten. Prosjektet ble langt dyrere enn antatt. Foto: Ola Strømman / Dagbladet Vis mer
Publisert

Allerede i 2012 begynte arbeidet med å analysere sikkerheten rundt de kongelige eiendommene. Sikkerhetsprosjektet ble igangsatt i 2016, og skulle være ferdig i 2021. Likevel forventes det at siste hånd på verket legges seinere i år.

Prosjektet skulle i utgangspunktet koste 590 millioner kroner. Nå er det klart at totalprisen ligger oppunder 800 millioner kroner.

- Både pandemien og uforutsette økninger i materialkostnader har påvirket framdriften i prosjektet og bidratt til kostnadsøkninger, sier seniorrådgiver i Kommunal- og distriktsdepartementet, Hilde Greve Mo, til Børsen.

Kostnadsrammen på 800 millioner ble vedtatt av Stortinget før utgangen av 2022, og kostnadene kommer til å holde seg innenfor dette, sier hun.

- Krevende arbeid

Hensikten med arbeidet er å sikre de kongelige bygningene og parkene mot «uønskede hendelser». Det inkluderer blant annet oppgradering av perimetersikringen rundt Slottsparken, som også er det mest synlige tiltaket. I tillegg er det bygget en ny alarmsentral på Slottet, og gjort en opprustning av resepsjonen.

«Det er et krevende arbeid, fordi flere av eiendommene er av stor historisk verdi, og både Slottsparken og noen av byggene har høy vernestatus og må behandles i tråd med dette», står det i Slottets årsrapport fra 2021.

HEDERSPLASS: Søndag kveld har dronning Margrethe av Danmark (83) invitert kongelige fra inn- og utland til storslått gallamiddag på Christiansborg slott i forbindelse med barnebarnet prins Christians (18) myndighetsdag. Under gallamiddagen fikk prinsesse Ingrid Alexandra hedersplassen ved siden av bursdagsbarnet. Foto: Caroline Vagle / Se og Hør Vis mer

I tillegg er det bygget et nytt logistikkbygg i Stallgården, som er det første store nybygget på en kongelig eiendom siden 1911.

Dyrere og mer komplisert

Børsen har vært i kontakt med Det kongelige hoffs kommunikasjonsrådgiver, Sara Svaremyr, som viser til årsrapportene.

Det er spesielt perimetersikringen rundt Slottsparken som har vist seg å være mer komplisert og kostbart enn antatt.

Det står i årsrapporten fra i fjor at en av hovedårsakene til forsinkelsen og budsjettsprekken er «behovet for å ivareta biomangfoldet og historiske kulturminneverdier i parkene og på eiendommene, samtidig som det har vært viktig å bevare åpenheten og tilgangen i Slottsparken».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer