Bunnen nådd

Nordmenn har fortsatt en historisk lav tro på økonomien framover. Men samtidig er det glimt av håp i Finans Norges ferskeste forventningsbarometer.

LYSGLIMT: Optimismen er på et bunn-nivå, men nå er det tegn til at nordmenn i alle fall ikke tror det blir enda verre, ifølge Finans Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LYSGLIMT: Optimismen er på et bunn-nivå, men nå er det tegn til at nordmenn i alle fall ikke tror det blir enda verre, ifølge Finans Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har fortsatt en historisk lav tro på økonomien framover. Men samtidig er det glimt av håp i Finans Norges ferskeste forventningsbarometer.

De underliggende indikatorene viser at det er færre som nå er pessimistiske med tanke på både landets og egen økonomi framover enn ved forrige måling, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Finans Norge er del av NHO og representerer finansnæringen i Norge. Hvert kvartal lager de sammen med Kantar et forventningsbarometer som måler norske husholdningers forventninger til sin egen og landets økonomi.

Bunnen nådd

Ved forrige måling viste tallene at det aldri tidligere var målt lavere økonomisk framtidstro i Forventningsbarometerets historie, som går tilbake til 1992.

BURGUND-SLIPP: Dagen mange vinfanatikere har ventet på har kommet - og det bys opp til kaosscener på Vinmonopolet. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet Vis mer

- Det at hovedindikatoren flater ut og vi ser små bevegelser opp i enkelte delindikatorer, tolker vi dit hen at folk har tatt inn over seg alle dårlige nyheter knyttet til egen og landets økonomi, sier Kreutzer, før han legger til:

- Inflasjon, høye energipriser og økte rentekostnader har gjort økonomien strammere for mange, men man tror i alle fall ikke at det blir verre, sier Kreutzer.

Flest pessimister

Blant de fleste inntektsgrupper er det nå mer optimisme å spore, men hos dem som tjener minst, er det ikke kommet noe oppsving.

Det er også fortsatt langt flere økonomiske pessimister enn optimister i Norge. Færre enn i forrige kvartal uttrykker nå et ønske om å nedbetale lån eller spare mer hvis økonomien skulle bli bedre.

- Det er mulig at husholdningene nå er i ferd med å bruke opp reservene og derfor ser at ekstra penger må gå til de faste månedlige utgiftene, og at det blir vanskelig å spare, sier Kreutzer.

I aldersgruppen 60 pluss er økningen i antall som nå har en positiv økonomisk framtidstro større enn i de andre aldersgruppene.

- Det kan ha sammenheng med at de eldste også er de som har mest på bok og lavest lån og derfor ikke kjenner effekten av de hyppige renteøkningene på lommeboka på samme måte som de yngre, sier Kreutzer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer