10. oktober sendte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité nye spørsmål til Huitfeldt og de andre tidligere statsrådene som har habilitetssaker til behandling i komiteen denne høsten.
De andre svarte i går, men Huitfeldt fikk utsatt fristen med én dag på grunn av at hun gikk av som utenriksminister mandag.
- Kan ikke utelukke inhabilitet
I brevet 10. oktober etterlyser kontroll- og konstitusjonskomiteen blant annet at Huitfeldt i større grad selv vurderer hvilke konkrete saker hun kan ha vært inhabil i som følge av ektemannens aktivitet i aksjemarkedene.
Huitfeldts ektemann Ola Flem eide aksjer i Kongsberg Gruppen i perioden 2. mai til 31. juli 2023.
«Jeg kan ikke utelukke at jeg kan ha vært inhabil da jeg deltok i behandlingen av saker i regjeringen knyttet til donasjon av forsvarsmateriell til Ukraina med tilhørende gjenanskaffelser fra Kongsberg Gruppen ASA, mens min ektemann eide aksjer i selskapet», skriver Huitfeldt.
Hun viser blant annet til regjeringens donasjon av NASAMS-luftvernmateriell til Ukraina, som ble offentliggjort i en pressemelding 12. juli 2023.
«Jeg vil samtidig minne om at verdien av min manns aksjepost i Kongsberg Gruppen var om lag 45 000 kroner. Som tidligere redegjort for hadde jeg heller ingen kunnskap om han aksjeinnehav, og min eventuelle inhabilitet har ikke hatt innvirkning på beslutningenes gyldighet», skriver Huitfeldt.

Avviser corona-inhabilitet
Venstre: - Oppsiktsvekkende
Saksordfører i kontrollkomiteen, Grunde Almeland (V), gir uttrykk for at han er litt overrasket over innholdet i svarbrevet.
- For meg og Venstre er det oppsiktsvekkende at Huitfeldt ikke selv vet om hun var inhabil i enkeltsaker. Om detter er på bakgrunn av manglende veiledning, uklar informasjon eller andre forhold, er noe av det jeg mener komiteen trenger å komme til bunns i, sier Almeland.
Huitfeldt skriver i sitt svarbrev at det er begrensninger på hvor konkret hun kan være i omtale av eksempler på mulige habilitetsbrudd innenfor sanksjonsfeltet, som følge av at store deler av departementets samhandling med enkelteselskaper er å anse som taushetsbelagt informasjon.
Det er likevel, ifølge Huitfeldt, ikke avdekket saker innefor dette feltet der hun var inhabil.
Når det gjelder saker om eksportkontroll har departementet fattet mange avgjørelser i enkeltsaker, skriver Huitfeldt.
«Det er identifisert eksportkontrollsaker hvor jeg kan ha vært inhabil, men på grunn av streng, lovbestemt taushetsplikt er jeg forhindret fra å kunne navngi enkeltsaker», skriver Huitfeldt.
Almeland mener at det etter Huitfeldt svar fremdeles er en del som framstår uklart.
- Særlig gjelder det at hun i svarene nå heller ikke er tydelig på hvilke tilfeller hun har vært inhabil. Samtidig har jeg forståelse for at Huitfeldt sier at en del aktuelle saker er taushetsbelagt, sier Almeland.

Borten Moe: - Jeg var sikker
- Burde gjort mer
Den tidligere utenriksministeren forklarer også i brevet hvordan hun hadde samtaler med utenriksråden da hun tiltrådte, og at det der ble gjennomgått retningslinjene nedfelt i daværende utgave av politisk håndbok.
Huitfeldt forteller at hun opplyste om at ektemannen hadde plassert penger i aksjefond, og også noen enkeltaksjer. Det ble ikke gitt eller bedt om noen konkret informasjon om hvilke selskaper eller hvor store plasseringer Flem hadde, men det ble gitt et generelt råd om at «det tryggeste nok var å investere i fond».
«Som en selvstendig person har min ektefelle rett til å eie enkeltaksjer. Fram til 6. august i år hadde jeg ikke nærmere informasjon om hvilke aksjer han eide og hvor mye han eide», skriver Huitfeldt, og fortsetter:
«I ettertid, og med avklaringen fra Lovavdelingen 28. august, ser jeg at jeg burde gjort mer for å følge opp hvordan min mann fulgte opp rådene jeg har videreformidlet».
Ifølge Huitfeldt hadde hun en forståelse med sin ektemann om at han skulle utvise særlig aktsomhet.
«Etter vår samtale 6. august kom det fram at min mann, for å sikre ivaretakelse av aktsomheten regelverket fastsetter, på egen hånd og uten å konferere med meg, etablerte det han omtaler som et 'vanntett skott' mellom ham selv og meg», skriver Huitfeldt.
Dette innebar at han fram til 6. august ikke informerte om noen aksjeinvesteringer han gjorde.
«Min manns hensikt var å skjerme meg mot 'oppfatning av eventuelle interessekonflikter'», skriver Huitfeldt.

Refser Erna-forklaring: - Uansvarlig
- Burde spurt min mann
Hun skriver at det hun burde gjort mer for å følge opp informasjonen hun videreformidlet da hun tiltrådte om aktsomhet på aksjemarkedet, og at det tar hun «det fulle og hele ansvar for».
«Jeg burde fra første stund - selv om jeg ikke ble spurt om det i relevante samtaler eller skriftlige skjemaer - spurt min mann om hvilke aksjer han hadde, for å be Utenriksdepartementet bistå meg i spørsmål om jeg ville kunne være inhabil knyttet til noe av hans aksjeinnehav», skriver Huitfeldt.
Anniken Huitfeldt, Ola Borten Moe, Anette Trettebergstuen, Tonje Brenna og Erna Solberg må alle svare for sine habilitetssaker for Kontroll og konstitusjonskomiteen 7. november. I tillegg vil statsminister Jonas Gahr Støre svare for regjeringens overordnede arbeid med disse spørsmålene.