- Burde holdt renta uendret

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, mener at Norges Bank burde ha holdt renta uendret.

KRITISK: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag formiddag kunngjorde Norges Bank at styringsrenta heves med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Samtidig varsles det at styringsrenta mest sannsynlig vil heves ytterligere i desember.

- Det var enda godt at det ikke ble en dobbel økning. Men jeg er kritisk til at Norges Bank setter renta for å dempe prisveksten, som de ikke kan gjøre noe med, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Begrunnelsen til renteøkningen tar Bjørnstad som en bekreftelse på at Norges Bank har et for ensidig fokus på prisvekst, og ikke sysselsettingsnivå.

- Jeg setter pris på at de er tydelige i avveiningene, men er uenig i avveiningene som gjøres, og tenker at det hadde vært helt innafor å holde renta uendret. Jeg har vært kritisk til de aggressive renteøkningene tidligere også, men når den først er økt hadde det vært riktig å holde renta uendret i dag.

Utfallet er likevel som forventet, påpeker Bjørnstad. Veien videre avhenger av hvordan Norges Bank vurderer utsiktene, sier han.

- Jeg blir urolig når de har ensidig fokus på prisvekst, som i bunn og grunn er importert. Da er det ikke noe de kan gjøre med det, annet enn å ramme norsk økonomi og arbeidsmarked. Hvis den utenlandske prisveksten ikke kommer ned, frykter jeg at Norges Bank fortsetter å øke renta - selv om det struper økonomien.

- Nå vil folk merke endringene

Forbrukerøkonom i Danske Bank Norge, Thea Olsen, mener at mange norske husholdninger hittil ikke har merket for mye til renteøkningene. Det blir det imidlertid en forskjell på nå, påpeker hun.

- KRAFTIG OG RASK ØKNING: Forbrukerøkonom Thea Olsen. Foto: Danske Bank Norge
- KRAFTIG OG RASK ØKNING: Forbrukerøkonom Thea Olsen. Foto: Danske Bank Norge Vis mer

- Denne økningen har vært kraftig og rask, men økningen har ikke skjedd «over natta». Det betyr at mange trolig ikke har merket de økte rentekostnadene ordentlig ennå. Dét blir det derimot en endring på nå. Fra og med rundt julaften må norske husholdninger tilpasse seg en ny økonomisk hverdag, med full effekt av renteøkningene, sier hun.

Videre sier hun at Norges Bank sannsynligvis ønsker å se hvordan renteøkningen omsider påvirker husholdningene. Hvis bankene følger etter og setter opp renta med 0,25 prosentpoeng, vil det slå til for fullt midt i julestria.

- Midt i julekaoset vil de med lån omsider oppleve full effekt av det siste årets renteøkninger. Har du ikke merket renteøkningen allerede, vil du etter all sannsynlighet gjøre det nå. Siden september i fjor har renta økt med 2,5 prosentpoeng. Dette er den kraftigste renteoppgangen vi er vitne til siden 1998, påpeker Olsen.

Hvis en husholdning har gjeld på fire millioner kroner, vil husholdningen fra og med jul få økte kostnader tilknyttet lån på cirka 5500 kroner i måneden, skildrer hun. Det forutsetter en nedbetalingstid på 30 år, og at det er et annuitetslån.

- Det betyr at du fra jul vil ha rundt 5500 kroner mindre å rutte med i måneden, sammenliknet med desember i fjor. Totalt må du betale cirka 65 000 kroner mer i året på lånet, sier hun.

For å håndtere endringen må forbruket ned for de fleste, understreker Olsen.

- Å få full oversikt over egen økonomi er essensielt nå - det er mitt viktigste råd i disse tider.

- Klar innstramming

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, sier til Børsen at rentehevingen var som ventet.

- Markedsprisingen tilsa en heving av styringsrenta på 0,5 prosentpoeng, men dette var i tråd med det som ble sagt i september. Samtidig er det slik at alt i alt går økonomien bedre enn man hadde trodd. Derfor er det ganske sannsynlig at prisveksten er i ferd med å svekkes framover, sier Andreassen til Børsen og fortsetter:

- VIL SLÅ UT PÅ LOMMEBOKA: Harald Magnus Andreassen. Foto: Lise Åserud / NTB
- VIL SLÅ UT PÅ LOMMEBOKA: Harald Magnus Andreassen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi har noen renteøkninger bak oss, som ikke er veldig mye sammenliknet med mange andre land. Men fordi nærmest alle i Norge har flytende rente, vil dette slå rett ut på lommeboka til folk.

- Er det slik at folk vil merke dette?

- Ja, hva tror du? Du kan bare lese avisa di. Dette innebærer en klar innstramming for dem som har mye gjeld, og det vet Norges Bank, noe som kan være grunnen til at de ikke hever styringsrenta like mye som andre land gjør.

- Hva tenker du om at de varsler ytterligere renteheving i desember?

- Dette skyldes at renta fortsatt er på et relativt lavt nivå, vi har ikke ordentlig høyrentenivå i Norge. Mest sannsynlig vil renta heves med 0,25 prosentpoeng i desember. Dersom de ikke gjør det, tror jeg at det er mer sannsynlig at styringsrenta videreføres enn at den heves med 0,5 prosentpoeng i desember. Det er altså mer nedsiderisiko enn oppsiderisiko.

- Vil ta tid før man ser effekten

Kyrre Åmdal, seniorøkonom i DnB Markets, sier også til Børsen at det var ventet at styringsrenta ville bli hevet.

- Dagens økning er i tråd med signalene som kom i september. Likevel er det slik at den økonomiske utviklingen kunne tilsi at man burde ha hevet med 0,5 prosentpoeng denne gangen for å være frampå, sier Åmdal til Børsen.

- Hvilke konsekvenser vil en eventuell styringsrente på over 3 prosent ha for den norske befolkningen?

- At Norges Bank hevet renta nå, vil bidra til å dempe aktiviteten i økonomien, og det er stor sannsynlighet for at det vil medføre noe økt arbeidsledighet, men fra veldig lave nivåer. Og så vil det kunne bringe inflasjonen ned på lengre sikt, det tar noe tid før man ser effekten av slike rentehevinger, sier Åmdal.

- Forbi punktet med de store økningene

Perioden bak oss, med flere store rentehevinger, gjør at rentenivået blir vel høyt og virker direkte innstrammende på økonomien, påpeker sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gunsholt Hov.

Han mener at vi nå er forbi punktet med de store renteøkningene.

- Norges Bank vil se det litt mer an, for nå begynner nivået å bli forholdsvis høyt. Jeg tror det er helt greit at de holder seg til planen og setter renta videre opp, men mener det er riktig at de reduserer litt på størrelsen. Det er en annen situasjon nå enn i sommer, hvor nivået var lavt og det hastet med å komme mer à jour, sier han.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, sier til Børsen at det er et utfall som kanskje de fleste hadde ventet seg.

- Det som er spesielt er at inflasjonen og arbeidsmarkedet har vært sterkere enn ventet. Flere hadde kanskje trodd at styringsrenta kunne settes opp med 0,5 prosentpoeng. Man er kanskje litt bakpå når det gjelder prosessen med å dempe prisveksten, men samtidig ser vi at Sentralbanken trekker fram at det er tegn til at veksten begynner å dempe seg litt, og man ser kanskje lavere frakt- og energipriser enn man hadde trodd. Etter hvert vil kanskje prisveksten bli svakere enn man hadde regnet med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer