- Burde holdt renta uendret

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, mener at Norges Bank burde ha holdt renta uendret.

KRITISK: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag formiddag kunngjorde Norges Bank at styringsrenta heves med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Samtidig varsles det at styringsrenta mest sannsynlig vil heves ytterligere i desember.

- Det var enda godt at det ikke ble en dobbel økning. Men jeg er kritisk til at Norges Bank setter renta for å dempe prisveksten, som de ikke kan gjøre noe med, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Begrunnelsen til renteøkningen tar Bjørnstad som en bekreftelse på at Norges Bank har et for ensidig fokus på prisvekst, og ikke sysselsettingsnivå.

- Jeg setter pris på at de er tydelige i avveiningene, men er uenig i avveiningene som gjøres, og tenker at det hadde vært helt innafor å holde renta uendret. Jeg har vært kritisk til de aggressive renteøkningene tidligere også, men når den først er økt hadde det vært riktig å holde renta uendret i dag.

Utfallet er likevel som forventet, påpeker Bjørnstad. Veien videre avhenger av hvordan Norges Bank vurderer utsiktene, sier han.

- Jeg blir urolig når de har ensidig fokus på prisvekst, som i bunn og grunn er importert. Da er det ikke noe de kan gjøre med det, annet enn å ramme norsk økonomi og arbeidsmarked. Hvis den utenlandske prisveksten ikke kommer ned, frykter jeg at Norges Bank fortsetter å øke renta - selv om det struper økonomien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer