- Burde vist større åpenhet

Olje- og energiminister Tina Bru refser Equinor for manglende åpenhet om tapene i USA-virksomheten. SV vil ha saken til kontrollkomiteen.

SE NÅ: Siste nytt om Equinor-saken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Equinor har tapt 200 milliarder kroner på investeringer i USA de siste åra.

Bru redegjorde onsdag i Stortinget om hva som skjedde da Equinor ifølge Dagens Næringsliv tapte 200 milliarder kroner på USA-satsingen.

I den påfølgende debatten ba SV om en gransking i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Det er viktig at Equinor merker seg de tverrpolitiske tilbakemeldingene som spesielt handler om selskapskultur, lød Tina Brus oppsummering etter debatten som fulgte etter hennes redegjørelse.

Med rette

– Equinors virksomhet i USA har fått mye negativ oppmerksomhet, og det med rette, innledet Bru.

Hun viser til at revisjonsdokumenter, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, har avdekket sider ved kostnadskontroll, internkontroll og selskapskultur som er svært alvorlige.

Uakseptabelt

Bru viser til årsrapporten for 2019 der samlede tap i USA ble bokført tilsvarende 190 milliarder kroner med dagens kurs. Omfanget ble hun først oppmerksom på etter medienes omtale:

– Departementet ble kjent med det samlede regnskapsmessige tapet på 20,4 milliarder dollar knyttet til virksomheten i USA gjennom selskapets årsrapport etter medienes omtale av tapet, sa Bru.

- Det er også avdekket det selskapet selv karakteriserer som et uakseptabelt kostnadsnivå, sier Bru.

Hun sier videre at Equinor selv har erkjent at rapporteringen av tapene kunne vært tydeligere.

- Jeg har klare forventninger om at selskapet følger opp dette, sier Bru.

Mer åpenhet

Bru sier at det er styrets ansvar å sørge for at selskapet drives med god internkontroll og kultur.

– Jeg mener disse utfordringene var av et slikt omfang at selskapet burde ha vist større åpenhet i dialogen med departementet om virksomheten i USA, sier Bru fra talerstolen.

Hun gjør det også klart at departementet vil følge Equinors internasjonale virksomhet tettere framover.

- Jeg stiller meg helt bak den kritikken statsråden retter mot selskapet. Det er avgjørende at selskapet forstår med hvilket alvor vi ser på denne saken, sier Arbeiderpartiets Espen Barth Eide i en kommentar fra talerstolen etter Brus redegjørelse.

- Unorsk

Frps energipolitiske talsmann Jon Georg Dale sier at Equinors tap i USA ikke bare skyldes feilplasseringer, men også en «forretningskultur som ikke bare er sunn».

- Som statlig eier i Equinor skal vi være villige til å ta risiko. Men det kostnadsnivået som er avdekket i USA, er grunnleggende i strid med det som preget oss da vi grunnla selskapet og den måten vi har bygget Norge som oljenasjon. Derfor er det også så mange reagerer, for det er noe unorsk over måten man har håndtert USA-virksomheten på, sier Dale.

Han roser Bru for å være tydelig på at hun ikke er fornøyd med selskapets åpenhet.

- Industriskandale

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski slår fast at saken med rette kan kalles en av de største industriskandalene i Norge. Hun tar til orde for at en gjennomgang i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Her har flere statsråder under flere regjeringer vært involvert.

- Vi har sett i denne saken både at Equinor har tatt for stor risiko, ikke evnet å justere kursen underveis, en rotete og for dårlig internkontroll, og en elendig selskapskultur som ikke lar seg forsvare i offentligheten, sier Kaski.

- Det er grunn til å rette kraftig kritikk mot Equinor, og det er jeg glad for at statsråden gjør, fortsetter hun.

Kaski er skeptisk til at «det kunne gå så langt uten at noen trykket på bremsen», og stiller spørsmål ved om eieroppfølgingen har vært god nok.

Følger opp

Bru sa innledningsvis at staten ikke har andre rettigheter enn andre aksjonærer, men at det likevel er naturlig med dialog mellom generalforsamlingene.

- Dialogen inkluderer oppfølging av statens forventninger som eier. Dette er innspill til selskapet, ikke instrukser eller pålegg, sier Bru.

Ekstern gjennomgang

I går ble det kjent at eksterne revisorer fra PwC skal undersøke den norske olje- og gassgigantens internasjonale virksomhet - inkludert satsingen i USA.

- Dette er ikke en gransking. Vi leter ikke etter de kritikkverdige forholdene, de er avdekket. Gransking er ofte forbundet med lovbrudd. Det ser vi ikke etter her, sa PwC-partner Eli Moe-Helgesen til DN.

Det er hun som skal lede PwCs arbeid.

Nye rutiner innført

Tina Bru har allerede innført nye rutiner for å følge bedre med på Equinors utenlandsdrift og spesielt regnskapstallene fra virksomheten i USA. Hun ber selskapet – der staten eier 67 prosent av aksjene – gjøre sitt ytterste for å hindre at slike situasjoner oppstår i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer