- Burde vist større åpenhet

Olje- og energiminister Tina Bru refser Equinor for manglende åpenhet om tapene i USA-virksomheten. SV vil ha saken til kontrollkomiteen.

SE NÅ: Siste nytt om Equinor-saken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Equinor har tapt 200 milliarder kroner på investeringer i USA de siste åra.

Bru redegjorde onsdag i Stortinget om hva som skjedde da Equinor ifølge Dagens Næringsliv tapte 200 milliarder kroner på USA-satsingen.

I den påfølgende debatten ba SV om en gransking i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Det er viktig at Equinor merker seg de tverrpolitiske tilbakemeldingene som spesielt handler om selskapskultur, lød Tina Brus oppsummering etter debatten som fulgte etter hennes redegjørelse.

Med rette

– Equinors virksomhet i USA har fått mye negativ oppmerksomhet, og det med rette, innledet Bru.

Hun viser til at revisjonsdokumenter, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, har avdekket sider ved kostnadskontroll, internkontroll og selskapskultur som er svært alvorlige.

Uakseptabelt

Bru viser til årsrapporten for 2019 der samlede tap i USA ble bokført tilsvarende 190 milliarder kroner med dagens kurs. Omfanget ble hun først oppmerksom på etter medienes omtale:

– Departementet ble kjent med det samlede regnskapsmessige tapet på 20,4 milliarder dollar knyttet til virksomheten i USA gjennom selskapets årsrapport etter medienes omtale av tapet, sa Bru.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.