Strømkrisa:

- Bygda kan dø

Bygda Elgå ligger rett ved Femundsmarka nasjonalpark. Nå risikerer den lille bygda å miste sin eneste butikk - på grunn av rekordhøye strømregninger. - Det er krise for lokalsamfunnet, mener butikksjefen.

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Høye strømregninger gjør at innbyggerne i Elgå risikerer å miste sin eneste butikk i en radius på over 4 mil. Foto: Per Arne Røsten / Nærbutikken
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Høye strømregninger gjør at innbyggerne i Elgå risikerer å miste sin eneste butikk i en radius på over 4 mil. Foto: Per Arne Røsten / Nærbutikken Vis mer
Publisert

I over 72 år har familien Røsten drevet butikk i den lille bygda Elgå i Innlandet. Nå er det Per Arne Røsten som er butikksjef i Nærbutikken, som ligger rett ved innsjøen Femunden og Femundsmarka nasjonalpark.

Han frykter for framtida til sin egen butikk - men også til hele Distrikts-Norge.

- Vi trenger hjelp. Politikerne må se at det er krise, sier Røsten til Børsen.

Fredag la regjeringen fram en strømpakke for næringslivet. Røsten reagerer på at den ikke treffer flere små butikker som sliter rekordhøye strømregninger.

Skaper blest

Butikken til Røsten har gjennom flere tiår levert tjenester til bygdas 50 innbyggere - og turistene som besøker Femundsmarka nasjonalpark.

- Det er artig og givende å drive butikk, selv om vi i alle år har drevet marginalt. Det har gått rundt, sier Per Arne Røsten.

Nå er derimot framtidsutsiktene mørke. Blant annet gjør rekordhøye strømregninger at familiebedriften kan måtte legges ned innen få måneder.

- Politikerne må få øynene opp for hva som holder på å skje med Distrikts-Norge.

Røsten frykter at en nedleggelse av butikken kan ha store ringvirkninger for lokalsamfunnet og turismen i området. For bortsett fra å sørge for mat til innbyggerne, fungerer butikken også som en møteplass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.