Et rødmalt hus i Kveldsroveien på Stabekk i Bærum har skapt dyp frustrasjon blant enkelte naboer i lokalmiljøet.
Eier av boligen er advokat Bjørn Soltvedt, som kjøpte eiendommen i 1993 for 1 250 000 kroner. Ifølge Budstikka, som først omtalte saken, opprettet Soltvedt dialog med kommunen i 2006 for å starte en tilbyggsprosess.
15 år seinere, og ti år etter at tillatelsen ble gitt, venter huset fortsatt på tilbygget.

- «Skjemmer området»
Den manglende framdriften har satt sinnet i kok hos visse. I en klage til kommunen skriver en av naboene at eiendommen har «stått som et byggegrop i 10-15 år.»
Det avviser Soltvedt på det sterkeste. Likevel klager naboer over seigpinte utbyggingsplaner, og krever at det tas grep.
«Når han selv «skjemmer område» og har gjort dette i tiår, og tviholder på sitt «luftslott» som aldri blir realisert hører ikke en slik argumentasjon hjemme. Grandiost», heter det i ett av klagebrevene til kommunen.
Børsen har vært i kontakt med Bjørn Soltvedt, som ikke ønsker å uttale seg om saken. Han henviser til svaret gitt til Bærum kommune (Se lenger ned i saken).

En annen nabo har også henvendt seg til kommunen og bemerker at: «I Kveldsroveien er det gravd eller sprengt et stort krater som står og gaper. Det har stått sånn veldig lenge og jeg lurer på når det skal fylles igjen eller gjøres noe med. Det ser så trist ut og ødelegger en ellers hyggelig gate.», heter det.

Høiness i retten etter boligbråk
- Bortfalt
Konflikten har pågått over lengre tid.
Nå har Bærum kommune varslet Soltvedt om at byggetillatelsen han fikk i 2011, har gått ut på dato. Bygningssjefens vurdering er at tiltaket har vært innstilt i mer enn to år, og at det dermed er nødvending å søke om ny tillatelse.
«Kommunen viser til plan- og bygningsloven (pbl.) § 21-9, og vil med dette informere om at gitt tillatelse i denne byggesaken er bortfalt, som følge av at tiltaket har vært innstilt i mer enn 2 år.», skriver kommunen.

- Største bestikkelsen i historien
Slår tilbake
Soltvedt erkjenner at det har vært opphold i arbeidene, men er uenig med kommunen.
«Det er sprengt, pigget og bortkjørt atskillige tusen kubikkmeter fjell, samt utført annet arbeid i grunnen i tilknytning til dette, og arbeidene har pågått rimelig jevnt og trutt. Det har vært opphold i arbeidene, men ikke i et slikt omfang at dette kan innebære bortfall eller tilbakekallelse av de gitte tillatelser.», skriver advokaten til kommunen.
Ingen garanti
Ifølge bygningssjef i Bærum kommune, Alexander Hexeberg Dahl, vil prosjektet nå bli vurdert på nytt etter dagens regler. Han kan imidlertid ikke garantere for at nye tillatelser vil bli gitt, dersom endringer har oppstått i mellomtida.
- Funksjonen til denne lovregelen er å gi etterfølgende endringer, i samfunnsutviklingen og plan, virkning på prosjekter som det tar veldig lang tid å realisere, sier Dahl til lokalavisa.

Hytteeiere tordner mot lekeplass
I et brev bemerker Soltvedt at han er åpen for dialog og drøfting med kommunen. Han stiller videre et krav i saken:
«Dersom kommunen virkelig skulle være av den formening at tidligere gitte tillatelser kan og skal kalles tilbake, eller kommunen på annet grunnlag ønsker å motsette seg at jeg ferdigstiller grunnarbeidene, vil riktig fremgangsmåte for kommunen være at det i samsvar med de alminnelige forvaltningsrettslig grunnprinsipper blir fattet et vedtak om dette i en eller annen form».