Byggmakker-topp slår kraftig alarm

Innen utgangen av året kan 100 000 håndverkere være rammet av en massiv krise i byggebransjen, advarer bransjetungvekter.

FORBIGÅENDE: Folk har pusset opp som aldri før de siste ukene. Men igangsetting av nybygg er på full fart nedover. Nå slår toppsjefen i Byggmakker alarm på vegne av hele håndtverkerbransjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FORBIGÅENDE: Folk har pusset opp som aldri før de siste ukene. Men igangsetting av nybygg er på full fart nedover. Nå slår toppsjefen i Byggmakker alarm på vegne av hele håndtverkerbransjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pilene peker stygt nedover. Ordrene er på vei mot null. Innen utgangen av året kan 100 000 håndverkere stå uten arbeid - enten som permitterte eller oppsagte og rammet av konkurser. Og det er et forsiktig anslag, sier Knut Strand Jacobsen til Børsen.

Toppsjefen i Byggmakker har også Onninen og Elfag under sine vinger og er i tillegg styreleder i bransjeorganisasjonen Virke Byggevare og styremedlem i Norsk Byggtjeneste.

- En slik krise vil i tillegg få betydelige ringvirkninger blant underleverandører. På toppen av dette vil rekrutteringen til håndverksfagene bli satt mange år tilbake fordi lærlingplasser trolig er noe av det første som kuttes, advarer Strand Jacobsen.

Skremmende og dystert

Faresignalene er mange og ikke til å ta feil av, mener Byggmakker-direktøren.

- Alle som er påvirket av coronasituasjonen har blikket festet litt kort. Mange sliter voldsomt nå, og noen bransjer går godt. Byggevarebransjen går faktisk ganske bra akkurat nå. Men det er i stor grad forbrukerdrevet og forbigående, som følge av at mange plutselig fikk ekstra god tid eller satt der på hjemmekontorene og stirret på vegger som trengte et strøk maling, sier Strand Jacobsen.

Framover tegnes følgende dystre bilde:

Igangsetting av nye boliger sank i fjor med 15 prosent, så utgangspunktet før coronakrisa var ikke supert. I april stupte igangsettingstillatelser for nye prosjekter med 21 prosent fra måneden før og med 28 prosent målt fra et år siden, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det betyr at nye prosjekter synker som en stein. Dette er en skremmende indikator på hvor mange hammerslag som skal slås og hvor mange skruer som skal vris inn. Utsiktene 6-24 måneder fram i tid er preget av mørke skyer og stor bekymring, understreker Strand Jacobsen.

Reservene krymper

En annen sikker indikator er konjunkturundersøkelsen i regi av Rådgivende Ingeniørers Forening. Den rapporterte nylig om et omsetningsfall på hele 40 prosent fra april i fjor til april i år.

- Kun 14 prosent av bedriftene har større ordrereserve enn for et halvt år siden. Dette er det laveste tallet noensinne. Ved inngangen til mai hadde hver tredje bedrift i byggenæringen bare en måned igjen av ordrereservene, forteller Byggmakker-bossen.

- Disse rapportene sier mye om hva vi kan vente oss framover i tid i byggenæringen, tilføyer han.

Krever tiltak

I et brev til de parlamentariske lederne og til medlemmene av finanskomiteen på Stortinget slår byggebransjeaktørene kraftig alarm.

- Byggenæringen er landets tredje største verdiskaper etter petroleum og fisk. Små og mellomstore bedrifter utgjør hovedtyngden og de finnes over hele landet. Ringvirkningene av et det tilbakeslaget som nå truer kan bli massive, sier Strand Jacobsen.

ALARM: Byggmakker-direktør Knut Strand Jacobsen slår alarm i et brev til Stortinget.
ALARM: Byggmakker-direktør Knut Strand Jacobsen slår alarm i et brev til Stortinget. Vis mer

I brevet til Stortinget kommer han med fem forslag som han håper blir iverksatt allerede under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

  • Innføring av lønnstilskudd til bedrifter som et aktivt tiltak for å holde hjulene i gang selv om markedsgrunnlaget er svekket.
  • Reversere avviklingen av støtteordningen fra Enova til husholdninger som etterisolerer, bytter vinduer og andre energieffektiviserende tiltak.
  • Innføre skattefradrag for rehabilitering, ombygging og tilbygg.
  • Utvide Husbankens lånerammer.
  • Øremerkede midler til statlige og kommunale virksomheter for oppgradering og vedlikehold av eksisterende bygg.
MALE: Et malingsstrøk er den enkleste og billigste oppussingen du kan gjøre og noe alle kan få til. Her er noen tips som kan hjelpe deg og kanskje også spare deg litt penger. Liker du videoen? Abonner for flere! https://goo.gl/1yjkaS - Baby wipes, ett must å ha når du pusser opp. - Glem strikk-trikset, maskeringstap er mye bedre. - Få rene og pene streker mellom to farger. - Engangshansker beskytter ikke bare hendene dine. - Maskeringstape og dekkeplast i en bevegelse. - Lei av å riste malingsboksen? - Vær oppmerksom på utfordringen med billige pensler. - Sparkelspader kan brukes til så mangt. - Lys fra rett vinkel kan hjelpe deg. - Vask penslene godt så holder de mye lengre. - Endelig kan du få brukt de gamle syltetøyglassene. Video: Per Ervland Vis mer

- Mye av oppmerksomheten så langt under coronakrisa har handlet om frisører, handel, service og reiseliv. Men det vi snakker om nå, er en mye større bransje i omfang og med langsiktige alvorlige konsekvenser, sier Strand Jacobsen til Børsen.

Forbigående oppsving

Byggevarebransjen har hatt et salgshopp på over 20 prosent i årets fire første måneder, ifølge ferske tall fra Virke.

- Store deler av bransjen du nå ber om krisehjelp for har gått svært bra de siste ukene. Det høres selvmotsigende ut?

- Oppsvinget er en engangseffekt. Mange har brukt ekstra ledig tid til å bygge terrasse eller pusse opp. Det er forbigående. Privatmarkedet utgjør uansett bare 30 prosent, hovedomsetningen går gjennom profesjonelle aktører, sier Strand Jacobsen.

Som peker på ytterligere en utfordring for byggebransjen framover:

- Den svekkede krona har gjort mange importvarer dyrere. Det svekker etterspørselen i markedet. Kombinert med rekordhøy ledighet og svekket kjøpekraft, så synker for de knappe marginene til å havne på minus.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer