Byggmakker-topp slår kraftig alarm

Innen utgangen av året kan 100 000 håndverkere være rammet av en massiv krise i byggebransjen, advarer bransjetungvekter.

FORBIGÅENDE: Folk har pusset opp som aldri før de siste ukene. Men igangsetting av nybygg er på full fart nedover. Nå slår toppsjefen i Byggmakker alarm på vegne av hele håndtverkerbransjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FORBIGÅENDE: Folk har pusset opp som aldri før de siste ukene. Men igangsetting av nybygg er på full fart nedover. Nå slår toppsjefen i Byggmakker alarm på vegne av hele håndtverkerbransjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pilene peker stygt nedover. Ordrene er på vei mot null. Innen utgangen av året kan 100 000 håndverkere stå uten arbeid - enten som permitterte eller oppsagte og rammet av konkurser. Og det er et forsiktig anslag, sier Knut Strand Jacobsen til Børsen.

Toppsjefen i Byggmakker har også Onninen og Elfag under sine vinger og er i tillegg styreleder i bransjeorganisasjonen Virke Byggevare og styremedlem i Norsk Byggtjeneste.

- En slik krise vil i tillegg få betydelige ringvirkninger blant underleverandører. På toppen av dette vil rekrutteringen til håndverksfagene bli satt mange år tilbake fordi lærlingplasser trolig er noe av det første som kuttes, advarer Strand Jacobsen.

Skremmende og dystert

Faresignalene er mange og ikke til å ta feil av, mener Byggmakker-direktøren.

- Alle som er påvirket av coronasituasjonen har blikket festet litt kort. Mange sliter voldsomt nå, og noen bransjer går godt. Byggevarebransjen går faktisk ganske bra akkurat nå. Men det er i stor grad forbrukerdrevet og forbigående, som følge av at mange plutselig fikk ekstra god tid eller satt der på hjemmekontorene og stirret på vegger som trengte et strøk maling, sier Strand Jacobsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer