Krigen i Ukraina:

Bytter ord - det skaper reaksjoner

Språk-manøveren blir møtt med kraftige reaksjoner fra politisk hold, og skal ha vakt intern splid.

«KONFLIKT»: En boligblokk i Mariupol, Ukraina, blir truffet i et angrep. Foto: Evgeny Maloletka / AP / NTB
«KONFLIKT»: En boligblokk i Mariupol, Ukraina, blir truffet i et angrep. Foto: Evgeny Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske storbanken HSBC får nå hard medfart fra flere hold for sine valg av ord. Banken har nemlig ved flere anledninger fjernet ordet «krig» fra sine rapporter og analyser.

Ifølge Financial Times (FT) skjer det samtidig som banken kjemper imot å stenge virksomheten i Russland, slik flere av deres konkurrenter har gjort.

«Myker opp» språket

Kreml har konsekvent nektet for at det som pågår i Ukraina er en krig, men de kaller det en «militær spesialoperasjon».

SPRÅKGREP: Storbanken HSBC er under press for sine ordvalg. Foto: Kevin Coombs / Reuters / NTB
SPRÅKGREP: Storbanken HSBC er under press for sine ordvalg. Foto: Kevin Coombs / Reuters / NTB Vis mer

Regimet har sågar truet journalister som dekker invasjonen basert på «falsk» informasjon om Russlands handlinger i utlandet, med fengsel i inntil 15 år.

HSBCs egen komité, som vurderer alle eksternt publiserte rapporter, samt kundekommunikasjon, har endret flere av publikasjonene for å «myke opp språket» - blant annet med å endre ordet «krig» til «konflikt», opplyser ikke navngitte kilder som er tett på prosessen, ifølge FT.

REKLAMEVIDEO: Den russiske sjakkstjerna, Sergej Karjakin delte nylig en video som promoterer hans nye sponsor. Video: Rødt Kort. Vis mer

Språkendringene har utløst intern diskusjon og sterke klager fra noen ansatte, legger de til.

Ordvalget står i skarp kontrast til deres konkurrenter, blant andre UBS, Goldman Sachs og Deutsche Bank, som ikke nøler med å omtale situasjonen som en «krig».

Raser

Nå øker presset på at HSBC stenger i Russland, der de har rundt 200 ansatte. Banken møter nå flere kraftsalver fra politisk hold i Storbritannia.

- Har de sett de grufulle, forferdelige opptakene vi andre ser på TV-skjermene hver kveld? Ukrainere ofrer alt for å beholde det vi og direktørene i HSBC tar for gitt: frihet, raser Kevin Hollinrake i Det konservative parti, ifølge The Guardian.

Hollinrake mener Russland-aktiviteten ikke kan forsvares, og mener det er «sterke kommersielle og moralske grunner» til å stenge virksomheten i landet. Han mener alle har et ansvar for å støtte den ukrainske befolkningen uansett kostnad, og sier han vil stenge sin HSBC-konto.

Han får støtte fra Labour-politiker Margaret Hodge, som sier banken må «gjøre det rette» og kutte sine bånd med Russland.

HSBC har ikke ønsket å kommentere saken overfor avisa, men har tidligere uttalt:

- Våre tanker går til alle som er berørt av den vedvarende konflikten i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer