John Carew i retten:

Carew om utenlandsk kort: - Skulle ligge lavt

Rettssakens andre dag går med til utspørring av den tidligere fotballproffen.

SKATTESVIK: John Carew er tiltalt for grovt skattesvik. Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, sier tiltalen er alvorlig. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Børsen): Tirsdag startet rettssaken mot John Carew (43). Han er tiltalt for grovt skattesvik, uaktsomt fra 2014 til 2016, og forsettlig fra 2017 til 2019.

Onsdag stiller Carew i en lysebrun genser over en lys, blå skjorte. Han starter dagen i vitneboksen, hvor han spørres ut av aktor.

- Skulle ligge lavt

Under aktors innledningsforedrag tirsdag ble det lagt fram en epost fra 2015 fra Carews mangeårige advokat og rådgiver Per A. Flod. Der skriver sistnevnte til Carew: «Jeg var sikker på at du hadde brukt et utenlandsk kredittkort når du var i Norge. Men du har brukt et norsk bankkort? Det var i så fall ikke særlig smart».

Under utspørringen onsdag får Carew spørsmål om dette, hvorpå han svarer at han begynte å bruke sitt engelske bankkort hyppigere etter dette.

- Per var opptatt av det, som jeg tolket det, for at man skulle ligge lavt fordi det skulle så lite til for at Skatteetaten begynte å pirke og stille spørsmål. Å bruke et annet kort mer hvis det lot seg gjøre, sier han.

ANDRE RETTSDAG: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANDRE RETTSDAG: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det var på bakgrunn av Carews kortbruk at Skatteetaten oppdaget at han hadde vært langt mer i Norge enn det han selv hadde oppgitt.

Børsen var tirsdag i kontakt Per A. Flod. Han ønsket ikke å kommentere Carews forklaring under rettssakens første dag.

- Jeg kommer til å avgi min forklaring i retten på fredag, sa Flod til Børsen.

Bender indikerer at Carew har forsøkt å skjule sine spor om opphold i Norge, men blir raskt avbrutt av forsvarer Berit Reiss-Andersen som mener spørsmålene er ledende. Dette får hun medhold i av dommeren.

- Det var egentlig for husfredens skyld. Jeg tenkte ikke på det, jeg tenkte ikke at jeg skjulte noe, sier Carew.

Han gjentar budskapet fra tirsdag, om at han hadde full tillit til Flod, som altså skal ha ment at Skatteetaten tok feil angående skatteplikten til Norge.

Carew for også spørsmål om eposten han sendte til en VG-journalist, som ble vist fram tirsdag. Der sto det, i det som tilsynelatende var svar på en sitatsjekk, at «delen om bosted i Oslo, Frogner (mye hjemme) må skrives om på grunn aav skatemyndighetene».

- Da hadde dialogen med Skatteetaten begynt. Han (journalisten journ. anm.) hadde skrevet at jeg bodde i leiligheten min i Oslo, og jeg tenkte at det ikke ville se så bra ut i avisa, sier Carew, som fastholder at han bodde i England, til tross for at han oppholdt seg mesteparten av året i Norge.

- Det er vel så enkelt at han har skrevet at jeg bodde på Frogner eller i Oslo, og jeg ba ham omformulere det så det ikke ble noen misforståelse.

- Vi ønsker ikke å kommentere kontakten vår med et intervjuobjekt, utover det vi har publisert i sak, sa nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, til Børsen tirsdag.

Skulle skattet til Norge

Carew erkjente tirsdag straffskyld for grovt uaktsomt skattesvik, men nektet for å ha unndratt skatt med vilje. Økokrim mener han har unndratt skatt for totalt 5,4 millioner kroner i løpet av de seks åra.

Kjernen i saken er at Carew har skattet til Storbritannia, mens han har oppholdt seg mer enn 183 dager i Norge, som betyr at han skulle skattet hit.

Både aktor og forsvarer er enig i dette, det er altså hvorvidt Carew har gjort det med hensikt som striden går ut på.

Tirsdag ble det lagt fram eposter som skulle bevise at Carew var fullstendig klar over at han skulle skattet til Norge. 43-åringen på sin side sa i sin frie forklaring at han stolte blind på sin rådgiver Per A. Flod, som skal ha vært bastant på at Carew skulle skatte til Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer