Carlsberg kuppet etter Putin-ordre

Den danske ølgiganten bekrefter at de ikke lenger har kontroll over sitt datterselskap i Russland.

KUPPET: Carlsbergs bryggeri i Russland er kuppet på ordre fra Vladimir Putin. Foto: AP Photo / Sang Tan / NTB
KUPPET: Carlsbergs bryggeri i Russland er kuppet på ordre fra Vladimir Putin. Foto: AP Photo / Sang Tan / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det danske bryggeriet Carlsberg bekrefter onsdag at de har mistet kontroll over sitt eget bryggeri i Russland, skriver Reuters.

- Vi har ikke lenger kontroll over ledelsen eller driften av Baltika Breweries, skriver selskapet i en uttalelse.

Putin-ordre

Baltika Breweries er Carlsbergs datterselskapet i Russland, og det har blitt kuppet på ordre fra president Vladimir Putin, som følge av et dekret Putin signerte søndag.

- Det er uklart for Carlsberg Group hvilke implikasjoner denne utviklingen vil ha for den pågående virksomheten til Baltika Breweries i Russland, så vel som den nåværende salgsprosessen, skriver selskapet.

Massiv kritikk

Etter Putins fullsatte invasjon av Ukraina i fjor, protesterte internasjonale selskaper ved å trekke seg ut av Russland i et rasende tempo.

Det danske bryggeriet var blant dem som varslet full stans av salg og produksjon i landet, men kort tid etter avdekket Reuters at Carlsberg-produktene stadig var å finne i russiske butikkhyller.

Etter dette økte presset mot øl-giganten, som på sin side sa at det var svært komplisert å skille ut den russiske virksomheten.

I juni i år kom likevel den endelige beskjeden om at Carlsberg hadde signert en avtale om å selge seg ut av Russland. Hva som skjer med salgsprosessen nå er uvisst.

Store i Russland

I forkant av Putins invasjon hadde Carlsberg gjennom en årrekke satset stort i det russiske markedet, ifølge dansk TV 2.

Det har blitt anslått at den danske ølgiganten sto for rundt 30 prosent av det samlede ølsalget i Russland.

Samtidig som Russland kuppet Carlsberg, tok de også kontroll over den franske matgiganten Danones virksomhet i Russland.

Tirsdag utnevnte de russiske myndighetene Tsjetsjenias landbruksminister Jakub Zakrijev til ny Danone-sjef, mens Putin-vennen Taimuraz Bollojev har fått oppdraget med å lade Baltika, skriver Financial Times.

Oligarkbrødre og Kadyrov-nevø

Disse utnevnelsene skal være alt annet enn tilfeldige. Bollojev ledet Baltika på 90-tallet, og skal etter sigende ha tette bånd til oligarkbrødrene Jurij og Mikhail Kovaltsjuk, som har uttrykt sin interesse for bryggeriet.

Problemet til de to brødene er at de begge to er underlagt heftige vestlige sanksjoner.

Zakrijev på sin side er nevøen til Tsjetsjenias brutale diktator og nære Putin-venn, Ramzan Kadyrov. Også han er kraftig sanksjonert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer