Carlsbergs russiske toppsjefer fengslet

- Rystende og hjerteskjærende, sier det danske bryggeriet i en uttalelse.

SIGNERTE DEKRET: Carlsbergs bryggeri i Russland ble kuppet på ordre fra Vladimir Putin i sommer. Nå har saken tatt en dramatisk vending. Foto: NTB
SIGNERTE DEKRET: Carlsbergs bryggeri i Russland ble kuppet på ordre fra Vladimir Putin i sommer. Nå har saken tatt en dramatisk vending. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer mistet det danske ølmerket Carlsberg kontrollen over sitt eget bryggeri i Russland. Datterselskapet Baltika Breweries ble tatt over etter ordre fra president Vladimir Putin, grunnet et dekret han signerte dager i forveien.

Nå er to av selskapets russiske toppdirektører arrestert med anklager om svindel. Det melder det uavhengige og anerkjente russiske nyhetsnettstedet Fontanka.

- Det er hjerteskjærende å se nyheten om at to Baltika-ansatte har blitt arrestert i Russland i går, samt tilleggsanklagene mot flere andre ansatte. Sikkerheten til våre ansatte har alltid vært vår hovedprioritet, selvfølgelig også i Russland, heter det i en kommentar fra Carlsberg, ifølge danske Berlingske.

UKRAINA: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener de var forberedt på Putins brutale invasjon av Ukraina: - Vi advarte i måneder, sa han under NHOs årskonferanse. Video: NTB Vis mer

Risikerer ti års fengsel

Ifølge The Mosow Times er det bryggeri-toppene Denis Sherstennikov og Anton Rogachevsky som er pågrepet. Ifølge Linkedin er Sherstennikov administrerende direktør i Baltika Breweries, mens Rogachevsky er visepresident.

Grovt forklart anklages de to for å ha brukt sin stilling i Baltika til å overføre flere lisensrettigheter til Carlsberg da den russiske staten overtok kontrollen over bryggeriet.

De to skal nå risikere fengsel i inntil ti år.

- Det er rystende at den russiske statens innsats, i et forsøk på å rettferdiggjøre sin ulovlige overtakelse av virksomheten vår i Russland, nå har utviklet seg til å ramme uskyldige ansatte. Anklagene som er rapportert i russiske medier er falske, fortsetter Carlsberg.

Tar avstand

For drøye to uker siden ble det kjent at Carlsberg har tatt de første rettslige stegene for å saksøke Russland og landets president Vladimir Putin etter sommerens kupp.

- Vi har verken kunnet eller ønsket å inngå en avtale med en ledelse oppnevnt av den russiske stat, hvor vi hadde måttet bidra til å gjøre overtakelsen legitim. Vi ønsker ikke å være en del av det, sa toppsjef i Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, til danske DR.

Det skjedde etter at Carlsberg tidligere i oktober ble saksøkt av Baltika Breweries.

Årsaken er at Carlsberg kort tid i forveien annonserte at de hadde trukket tilbake lisensavtaler som gjør det mulig for Baltika å produsere, markedsføre og selge Carlsberg-produkter, inkludert internasjonale og regionale merker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer