Olderfjorden 20230214:   Cermaq er en av Norges største matprodusenter. Her fra anlegget for lakseoppdrett  i Olderfjorden i Vargsundet ved Seiland i Hammerfest kommune i Finnmark. Gunnar Gudmundsson , regiondirektør Finnmark ved merdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Olderfjorden 20230214: Cermaq er en av Norges største matprodusenter. Her fra anlegget for lakseoppdrett i Olderfjorden i Vargsundet ved Seiland i Hammerfest kommune i Finnmark. Gunnar Gudmundsson , regiondirektør Finnmark ved merdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Siden 2015 har Mitsubishi investert
nær 6 milliarder kroner i norsk fisk.

- Om kapitalen skal til Oslo, blir det lite igjen til innovasjon eller et grønt skifte, sier Cermaq-sjef Gunnar Gudmundsson.

Olderfjorden 20230214:   Cermaq er en av Norges største matprodusenter. Her fra anlegget for lakseoppdrett  i Olderfjorden i Vargsundet ved Seiland i Hammerfest kommune i Finnmark. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Olderfjorden 20230214: Cermaq er en av Norges største matprodusenter. Her fra anlegget for lakseoppdrett i Olderfjorden i Vargsundet ved Seiland i Hammerfest kommune i Finnmark. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I 2022 tok japanske eiere ut
700 millioner kroner i utbytte.
Nå truer en ny hverdag.

- Skremselspropaganda, sier finnmarking og
SV-topp Kari Elisabeth Kaski.

Japanske ringvirkninger

Publisert

HAMMERFEST (Dagbladet Børsen): Eieren av Cermaq – Mitsubishi Corporation – kjøpte selskapet i 2014 fra den norske stat til markedspris.

Statsselskapet, som ble overtatt av et japansk milliardkonsern, driver nå oppdrett på den værharde nordlandskysten, og i Finnmark.

Siden 2015 har det japanske selskapet investert over fem milliarder i Norge, blant annet i settefiskanlegg, slakteri, flåter, båter og ny teknologi for mer bærekraftig drift.

- Vi får de investeringene vi har behov for, sier regiondirektør Gunnar Gudmundsson, om eiernes vilje til å spytte inn penger.

Han sier de jobber etter japansk tankegang. Med den japanske tankegangen mener han «kontinuerlig forbedring».

Utenlandske eiere av norske havbruksanlegg tok ut 2,78 milliarder kroner i utbytte i 2021, viser utregninger som Senterpartiet har foretatt.

Cermaq tok ikke ut utbytte det året.

Men i tre av de siste seks åra har Cermaq Norge utbetalt utbytte. Sist var i fjor høst, da det ble kjent at selskapet betalte 700 millioner i utbytte til sine japanske eiere.

Samtidig ble det klart at flere av selskapets planlagte investeringsprosjekter i Norge var satt på vent, inkludert 300 arbeidsplasser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.