«Charterfeber»-profilene tordner mot taxfree-forslag

- Noe innmari stort tull. Helt tragisk.

VEKKER REAKSJONER: Et utvalg foreslår å fjerne taxfree-ordningen. Her fra taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB
VEKKER REAKSJONER: Et utvalg foreslår å fjerne taxfree-ordningen. Her fra taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Det synes jeg hørtes ut som en forferdelig dårlig idé, tordner Nina Ellevog, og sikter til «Norge mot 2025»-utvalgets anbefaling om å skrote taxfree-ordningen.

Ellevog er for de fleste kjent fra tv-suksessen «Charterfeber», der hun, sammen med søstera Gry Lofsberg og resten av storfamilien, har tatt seg til sørligere strøk for et hyggelig avbrekk.

Før familien setter seg på flyet, er imidlertid en viktig del av reisen å ta den tradisjonsrike taxfree-runden og gjøre unna handel av billigere tobakk, drikkevarer og godteri.

- Helt tragisk

At ordninga nå står i fare for å utraderes, får søstrene til å reagere kraftig.

- Det forslaget er noe innmari stort tull. Det er faktisk helt tragisk om taxfree skulle bli borte. Litt goder må man få lov til å ha, vel? sier Gry Lofsberg.

KJENT FRA TV-RUTA: Både Gry Lofsberg og Nina Ellevog er ivrige forbrukere av taxfree når de skal ut på reise. Nå frykter de at tilbudet skal forsvinne. Foto: TV3
KJENT FRA TV-RUTA: Både Gry Lofsberg og Nina Ellevog er ivrige forbrukere av taxfree når de skal ut på reise. Nå frykter de at tilbudet skal forsvinne. Foto: TV3 Vis mer

Søstera følger opp:

- Man starter alltid reisen med å dra på taxfree, det er en del av hele opplevelsen. Det blir som et slags ritual. Du kan si at når du drar nedover til Syden, så er det enkelte ting du tar med deg fra taxfree som gjør noe med resten av reisen, sier Ellevog.

- Budsjettknekk

Søskenparet mener at billigere varer på taxfree er med å bidra til en større ferieopplevelse for både store og små. Dersom tilbudet skulle forsvinne, kan dette by på utfordringer for en rekke familier, mener de.

- Nå har vi vært med på «Charterfeber», men hvis man ser bort fra det og må betale reisen selv, vil det bli kostbart å kjøpe de samme varene med avgift i Norge. Det vil slå innover budsjettet, som potensielt kan bety at du må korte ned antall dager utenlands.

Ellevog og Lofsberg har tidligere vært storforbrukere av sigaretter, men forteller at de nå forsøker å stumpe røyken for godt. Den posten blir i så fall ikke det største tapet.

- Men det er mye annet du kan få kjøpt til en litt rimeligere penge, som for eksempel parfyme, sier Lofsberg.

ÅRETS ØYEBLIKK: Da Tove og Bjørge Olsen dro på ferie til utlandet for første gang, hadde de «Charterfeber» på slep. Nå har de vunnet pris på «Gullruten». Video: TV3 Vis mer

- Undergraver systemet

Ekspertene som har kommet med taxfree-forslaget, sitter i et utvalg som ble satt ned i fjor vår. Oppdraget var å vurdere hvordan coronapandemien har påvirket norsk økonomi, og komme med forslag til den beste veien ut av krisa.

NORGE MOT 2025: Utvalgsleder Jon Gunnar Pedersen presenterte rapporten fra «Norge mot 2025»-utvalget til finansminister Jan Tore Sanner torsdag. Video: Regjeringen. Vis mer

I utvalgets endelige rapport, begrunnes forslaget på følgende vis:

- Taxfree-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling.

Videre vises det til at ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

- Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært, heter det i begrunnelsen for forslaget.

Finansmann og Erna-venn

Utvalget har vært ledet av Arctic Securities-partner Jon Gunnar Pedersen.

Finansmannen var statssekretær for Høyre fra 2013-2015, da Siv Jensen (Frp) ledet Finansdepartementet. Han har også vært rådgiver for tidligere statsråd Kristin Clemet og for Høyres stortingsgruppe.

Da Pedersen giftet seg i 2015 med Marianne Røiseland, var statsminister Erna Solberg Røiselands forlover. Utdrikningslaget fant ifølge VG sted i statsministerboligen.

- Jeg har vært inhabil på alle saker med Marianne, og det inkluderer Jon Gunnar, sa Solberg da Pedersen fikk oppdraget å lede coronaekspert-utvalget.

Ikke tema for Ap

Forslaget kan rent umiddelbart se ut til å ha langt fram før det eventuelt blir noe av. To av partiene som ligger an til å vinne høstens valg ut fra dagens meningsmålinger, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er ikke udelt begeistret:

- Taxfree er en ordning som fra tid til annen diskuteres, men slik det er nå har ikke vi noe annet syn enn at ordninger er der og kommer til å være der, sier Aps næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland til Børsen.

- Det er langt flere jobbreiser enn fritidsreiser. Er det ikke da mer rettferdig å avvikle taxfree og gi litt lavere priser på Vinmonopolet fremfor å subsidiere menn i dress med billig alkohol?

- He, he, det kan du kanskje si. Det ble fremmet et forslag til Ap-landsmøtet for noen år siden om å endre ordningen, men det ble avvist. Slik det ligger nå, er altså ikke dette noe tema for oss, sier Aasland.

Heller ikke Senterpartiets næringspolitiske talsperson, Geir Pollestad, stiller seg bak. Sp har derimot en litt annen vri på det hele:

- Vi i Senterpartiet ønsker ikke å avvikle taxfree-ordningen, men vi vil ha slutt på at overskuddet fra dette havner hos utenlandske selskaper. Derfor vil vi at Vinmonopolet skal ta over taxfree-salget på Avinors flyplasser, sier Pollestad til Børsen.

Skatt, elbil og bredbånd

Utvalget kommer med en lang rekke andre forslag også.

Ett av dem er, hold fast (!), å opprette et nytt utvalg. Dette bør se på innretningen av skattesystemet - både med tanke på vekst, nyskaping og fordeling, heter det.

Ellers kan man blant annet lese:

  • Det bør legges en plan for å fjerne subsidiene av elbiler. Begrunnelse: Lave elbilpriser kan ha resultert i at vi har flere og tyngre biler i Norge på bekostning av gåing, sykling og kollektivtrafikk. Subsidiene går dessuten til en liten gruppe som har råd til å kjøpe dyre biler, mens fellesskapet tar regninga.

  • Pandemien har skutt fart på digitaliseringa. Det bør gi økt fart i utbygging av bredbånd. «For en liten kommune kan rask utbygging av 5G være vel så gunstig som bygging av en ny vei», mener utvalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer