Sommerferien

Charterkjempe forventer bestillingsrush

- Vi er klare for å komme oss ut, og aktiviteten på nettsidene våre viser at mange nordmenn tenker det samme.

SKAL, SKAL IKKE?: Reiselivet har blitt hardt rammet av coronapandemien. Nå har reiselivsgiganten Tui stor tro på at sensommeren kan være reddet. Her nordmenns feriefavoritt Gran Canaria. Foto: Shutterstock/NTB.
SKAL, SKAL IKKE?: Reiselivet har blitt hardt rammet av coronapandemien. Nå har reiselivsgiganten Tui stor tro på at sensommeren kan være reddet. Her nordmenns feriefavoritt Gran Canaria. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert

Var du en av dem som gruet deg til solbrente skuldrer, sand i badetrusa, gråtende barn i en litt for trang flykabin og en feriemage som byr på utfordringer? Da kan du trolig puste lettet ut og senke skuldrene, for en stakket stund.

Men for veldig mange andre brast drømmen om en tidlig sommerferie på sørligere breddegrader, da regjeringen fredag kunngjorde at det globale reiserådet blir forlenget med én måned.

Det betyr at nordmenn fortsatt frarådes å dra på alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige fram til 1. juli.

- I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av coronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

- Forventer et kjemperush

Likevel er det ikke full fortvilelse fra alle som venter på at charterflyene igjen skal kunne komme opp i lufta. Reiselivsgiganten Tui har tro på at mange vil kaste seg over tastatur og telefon for å bestille ferie, etter meldingen fra regjeringen.

- Vi forventer et kjemperush. Vi er klare for å komme oss ut, og aktiviteten på nettsidene våre viser at mange nordmenn tenker det samme, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i Tui til Børsen.

Så seint som i april var Tuis plan fortsatt å sende de første solturistene til Gran Canaria 14. juni, etterfulgt av turer til greske destinasjoner og andre reisemål i Europa.

Det har allerede gått noen uker siden de forsto at den datoen ikke ville holde. Før fredagens pressekonferanse var derfor Tui godt forberedt på at reiserådet ville bli forlenget, og hadde allerede justert sin kapasitet for en planlagt oppstart 2. juli.

- Dette vi lever av

Nå tror og håper Aspengren fredagens signaler fra regjeringen gjør at mange føler seg trygge for å booke en reise fram i tid.

- Salgene følger den generelle stemningen i samfunnet veldig tett. En pressekonferanse som fredagens gir en klar økning i reisesalget. Vi har sett motsatt effekt etter nyheter om forsinkede vaksiner og liknende.

Aspengren understreker at selskapet hele tiden følger nøye med på utviklingen, og at de står forberedt til å justere avreisedatoene.

- Det viktigste for oss er at vi kan gjenåpne på en trygg og god måte. Vi kan holde ut en stund, men jo før, jo bedre.

KARANTENESKOGEN: Pensjonisten Kjell Tore Olsen synes de eldre som kommer hjem fra langtidsopphold i Syden like gjerne kan gå i karantene hjemme. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Det er imidlertid ingen tvil om at selskapet, i likhet med hele reiselivsnæringen, krysser alt de eier og har for at de igjen kan sende turister ut i verden.

- Det er jo dette vi lever av, så det er kjempeviktig. Vi er klare og håndterer situasjonen som den er, men det har alt å si at vi kan begynne å fly igjen, sier Aspengren.

- Full stopp over natta

Da coronaviruset spredde seg over hele verden, ble fly satt på bakken og reiselivet sto omtrent ribbet tilbake. Krisa ble brutal for veldig mange, og globalt ble det i januar anslått at mellom 100 og 120 millioner arbeidsplasser i turistnæringen nå står i fare.

Da FN-organet Verdens turistorganisasjon (UNWTO) skulle oppsummere fjoråret for den globale turistindustrien, konkluderte de med at det hadde vært det verste året noensinne.

Den økonomiske tilbakegangen i 2020 var på hele 74 prosent. Den plutselige kollapsen i internasjonal turisme sørget for at næringens totale tap i 2020 endte på 1300 milliarder dollar, eller 11 369 milliarder norske kroner.

Slike tall kunne ingen slippe unna.

- Det har vært kjempetøft. Vi gikk fra full aktivitet til full stopp over natta, da vi måtte stoppe hele vårt virke i hele verden. I løpet av tre uker hadde vi redusert kostnadene våre med 70 prosent.

Det betydde permitteringer for de fleste av selskapets ansatte i Norge.

- Det er fortsatt tøft, for vi kan ikke vite hva som skjer framover. Men nå er vi først og fremst gira, og veldig klare for å starte. Det er mye positivt på gang, sier Aspengren.

- Kortere enn noen gang

Uavhengig av hva som skjer framover, er det allerede åpenbart at reiselivet vil lide - også i 2021.

Tuis sommersesong starter vanligvis i april. Nå har tre av årets viktigste måneder allerede røket for reisegiganten.

- Denne sommersesongen vil bli kortere enn noen gang for oss, sier Aspengren.

Selv om Tui opplever stor interesser for utenlandsturer blant nordmenn i sommer, legges fortsatt de fleste bestillingene til seinsommer- og vintersesongen. Aspengren understreker også at det er snakk om corona-pregede salgstall.

- Vi er ikke i et normalår. 2019 var et rekordsterkt år for oss, som vi ikke er i nærheten av nå.

- Hva skjer hvis reiserådet skulle blitt forlenget med en måned til?

- Da blir det sånn. Vi planlegger for alle mulige scenarioer, men da vil selvfølgelig høsten bli kjempeviktig. Vi ser også på å utvide sommersesongen, ved å holde en del destinasjoner åpne lenger enn normalt.

- Hva så med 2022?

- Jeg skulle ønske jeg hadde en krystallkule. Nå planlegger vi for en sterk sommersesong 2022, med et bredt tilbud. Men om det vil stabilisere seg tilbake til et 2019-nivå, er vanskelig å si.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer