Charterkjempe tatt i bløff

Ferske dokumenter kaster nytt lys over de dramatiske ukene før reisegiganten Detur gikk over ende.

CHARTERBLØFF: Reisegiganten Detur er tatt i bløff etter konkurs. Her fra strandsonen i Magaluf. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
CHARTERBLØFF: Reisegiganten Detur er tatt i bløff etter konkurs. Her fra strandsonen i Magaluf. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn, svensker og finner fikk i fjor høst den lite hyggelige beskjeden om at den planlagte høstferien til varmere strøk likevel ikke ble noe av.

Det skjedde da reisegiganten Detur innstilte alle turer ut året, begrunnet med at selskapet trengte en «gjenoppstart».

På hjemmesidene het det at Detur var under rekonstruksjon, og at de kjempet for å hente inn frisk kapital.

En snau måned seinere slo Detur seg selv konkurs. Kundene ble oppfordret til å søke erstatning hos reisegarantifondet, framfor å henvende seg til selskapet.

I en uttalelse ble det vist til at stigende og uforutsigbare driftsutgifter «ikke lenger gjorde det meningsfylt» å fortsette med «omlegging, rekapitalisering eller alternativt salg».

- Ikke korrekt

Nå viser dokumenter fra konkursbehandlingen at Deturs historiefortelling fra i fjor høst, ikke helt holder vann.

Dokumentene viser tvert om at det ikke foregikk noen rekonstruksjon eller noen innhenting av frisk kapital, skriver Finans.

TYRKIA: Irene Urianstad sier hotellopplevelsen hun og datteren hadde, er «det jævligste» hun har vært borti. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

«Bostyret bemerker at Detur den 21. september 2022 meddelte sine kunder at selskapet var under rekonstruksjon, hvilket ikke er korrekt», heter det i dokumentene.

- Svak styring

Bostyret punkterer videre Deturs beskrivelse av hvordan problemene kunne oppstå.

Detur la vekt på pandemi, krig og prispress:

- Skyggen etter pandemien har egentlig ikke lettet, krigen i Ukraina har påvirket reiselysten og det har vært færre som ønsket, eller kunne, reise. Dette har gjort kundemassen tynnere og samtidig presset markedsprisene på reiser til et lavt nivå, også i høysesong, skrev selskapet da Detur slo seg selv konkurs.

Bostyret har en annen forklaring:

«Årsaken til konkursen kan vel så mye tilskrives manglende og uansvarlig økonomistyring, inkludert løpende overføringer av likvide midler til et konserntilknyttet selskap Detur hadde en betydelig gjeld til», skriver de, ifølge Finans.

Den samlede gjelden i Detur anslås til 37 millioner danske kroner (57 millioner norske kroner), mens verdiene i selskapet beregnes til rundt 400 000 danske kroner (612 000 norske kroner).

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer