Container-aksjonister trues med mulkt fra kommunen

Asker kommune varsler mulkt på 20 000 kroner for aksjon mot Telenors mobilmast på Kjell Inge Røkkes eiendom.

SKAL SPERRE FOR STRÅLING: Disse to containerne skal sperre for stråling fra ei mobilmast på Kjell Inge Røkkes eiendom. Foto: Hans Arne Vedlog
SKAL SPERRE FOR STRÅLING: Disse to containerne skal sperre for stråling fra ei mobilmast på Kjell Inge Røkkes eiendom. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei mobilmast på milliardæren Kjell Inge Røkkes eiendom på Konglungen i Asker skaper uro i det fornemme nabolaget.

Nå er to containere plassert oppå hverandre på en av naboeiendommene, som en «mur» mot det eieren mener er farlig stråling fra masta.

Det skriver Budstikka mandag.

Oppføringen av masten ble godkjent av kommunen i 2018.

Folkets strålevern

Da Dagbladet prøvde å ringe naboen mandag kveld, ringte i stedet generalsekretær Sissel Halmøy i Folkets strålevern tilbake.

- Dette er et desperat forsøk for å se om vi kan hjelpe henne, sier Halmøy, som forklarer at hun svarer på vegne av Røkkes nabo.

Denne naboen har tidligere klaget både til Asker kommune og Fylkesmannen og krevd mobilmasta fjernet - men uten å få medhold.

- Hun har prøvd på alle mulige måter å slippe å få denne strålingen rett inn i huset sitt, sier Halmøy, som forklarer at målet med aksjonen er todelt:

Å se om naboen blir bedre av at containerne står der, og å få større fokus på stråling fra mobilmaster.

KOMMUNAL DOKUMENTASJON: I et brev fra Asker kommune varslet aksjonistene fra Folkets strålevern om en tvangsmulkt på 20000 kroner hvis ikke containerne på bildene fjernes. Foto: Faksimile av brev til Folkets strålevern
KOMMUNAL DOKUMENTASJON: I et brev fra Asker kommune varslet aksjonistene fra Folkets strålevern om en tvangsmulkt på 20000 kroner hvis ikke containerne på bildene fjernes. Foto: Faksimile av brev til Folkets strålevern Vis mer

- Sykere og sykere

- Hun har bare blitt sykere og sykere siden denne mobilmasta kom opp, og må flytte hvis ikke denne masta blir fjernet, sier Halmøy om naboen.

Hittil har forsøkene på å få mobilmasta vekk møtt liten eller ingen forståelse, verken hos Telenor, kommunen, fylkesmannen eller Kjell Inge Røkke. Klageinstansene har ikke vurdert at det er noen strålingsfare.

Da containerne ble plassert i hagen for ei uke siden, reagerte Asker kommune umiddelbart.

- Før kranbilen hadde pakket sammen var kommunen på plass og fortalte at dette var ulovlig, forteller Halmøy.

To dager seinere, på torsdag, sendte Asker kommune et brev til Folkets strålevern. Brevet ble også sendt til eieren av eiendommen.

«Under befaringen var ikke eier til stede, men representert ved representant for foreningen folkets strålevern ved Sissel Halmøy», står det i brevet.

I 2005: Her er næringslivsleder Kjell Inge Røkkes tomt ved Konglungen i Asker avbildet i 2005, før han bygget hus på tomta. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I 2005: Her er næringslivsleder Kjell Inge Røkkes tomt ved Konglungen i Asker avbildet i 2005, før han bygget hus på tomta. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Varsler tvangsmulkt

Det går fram av brevet at «vedtak om tvangsmulkt kan fattes uten videre varsel». Mulkten vil bli på 20 000 kroner, pluss 1000 kroner for hver dag som går uten at containerne fjernes.

- Vil dere fjerne containerne, slik kommunen ber om?

- Det kommer an på hva advokaten vår sier, for det står at vi kan klage men at vi antakeligvis ikke vil få medhold. Dette er midlertidig. Det har aldri vært meningen at det skal være permanent, sier Halmøy til Dagbladet.

I tillegg til denne mulige mulkten, har det ifølge Halmøy kostet Folkets strålevern cirka 40000 kroner å få containerne på plass. Disse pengene planlegger organisasjonen å samle inn blant medlemmene via Facebook.

- Innenfor grenseverdiene

Ifølge Magnus Line, informasjonssjef i Telenor, er det «ingen helsefare ved denne masta som står ved Kjell Inge Røkkes eiendom».

- Vi retter oss til enhver tid etter de reglene som kommer fra myndighetene om stråling, og opererer godt innenfor de grenseverdiene som er satt, sier Line til Dagbladet.

- Av og til hører vi om noen som påberoper seg el-følsomhet, men skulle vi tatt hensyn til alle dem, ville det ikke bli noe mobilnett i Norge, sier Magnus Line.

Ifølge Budstikka ønsker ikke Kjell Inge Røkke å kommentere saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer