Stålprisen til himmels:

Containerfjellet vokser

Norsk Industri-sjef: - Kinas corona-strategi forandrer verdenshandelen.

HER STÅR GAVER OG RÅVARER: Fjellet av containere vokser på verdens største eksporthavn Yangshan i Shainghai. Rundt 17 prosent av alle varer til og fra Kina. Selv med bremser og håndbrekk på skipstrafikken i 2021, var 47 millioner containere i bevegelse herfra. Nå er det nær full stopp. Foto: Aly Song/Reuters/NTB.
HER STÅR GAVER OG RÅVARER: Fjellet av containere vokser på verdens største eksporthavn Yangshan i Shainghai. Rundt 17 prosent av alle varer til og fra Kina. Selv med bremser og håndbrekk på skipstrafikken i 2021, var 47 millioner containere i bevegelse herfra. Nå er det nær full stopp. Foto: Aly Song/Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Containerfjellet vokser på verdens største eksporthavn i Shanghai mens coronasmitten og nedstengningen av byen med 26 millioner innbyggere fortsetter.

Og prisene til forbruker stiger i takt med langvarig bråbrems i verdenshandelen.

Her hjemme har de store byggevareleverandørene Monter og Optimera varslet at prisene på stålbjelker øker med 50 prosent og armeringsstål med 60 prosent fra 1. mai.

Og 1. april økte utsalgsprisene på en lang rekke vanlige byggevarer. inkludert tre, med mellom 10 og 30 prosent.

- Ødelegger verdenshandelen

- Situasjonen også etter den store omikronbølgen i Europa, bidrar til å ødelegge verdenshandelen slik den fungerte før pandemien, sier Knut E. Sunde, direktør i bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, til Børsen.

Han har mangeårig oversikt over den globale handelen med råvarer, som i neste omgang påvirker utsalgsprisene direkte.

Eller at produksjon stopper opp fordi nødvendige råvarer ligger i containerfjellet i Shanghai eller andre steder.

Firedobling

- Ett eksempel: Ferske tall viser at stålplater fra Kina nesten er firedoblet i pris i løpet av to år. Og så kommer konsekvenser av Ukraina-krigen på toppen i Europa, sier Sunde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.