Containerkrig: Hagemøbler kan bli 35 prosent dyrere

Møbelsjef: – Nærmest lovløse tider.

SKYHØYE FRAKTPRISER: Norske forbrukere må være forberedt på høyere butikkpriser utover sesongen, blant annet på hagemøbler. Varetransporten fra Asia er sjeldnere og dyrere på grunn av corona-pandemien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB.
SKYHØYE FRAKTPRISER: Norske forbrukere må være forberedt på høyere butikkpriser utover sesongen, blant annet på hagemøbler. Varetransporten fra Asia er sjeldnere og dyrere på grunn av corona-pandemien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert

Mangel på fraktcontainere og kraftig reduksjon i skipstrafikken mellom Asia og Europa kan gi utslag i norske varepriser til hus og hage utover året.

– Hagemøbler og utemøbler kan variere fra 2020-priser og opptil 35 prosent prisøkning på grunn av sterk økning i fraktprisene. Leie for en enkelt fraktcontainer fra produksjonsland i Asia har i noen tilfeller blitt mer enn femdoblet i løpet av corona-pandemien – fra 17 000 til 90 000 kroner, sier adm. direktør Henning Eriksen i Møbelringen til NRK.

Han bruker begrepet «svartebørs» om utviklingen i fraktmarkedet.

– Det er nærmest lovløse tider, sier han.

Fraktavtaler som er inngått med containere og skip kan plutselig vise seg ikke å gjelde – når andre byr bedre betaling for å få varene hjem.

80 prosent med skip

Møbelbransjen har for lengst bestilt og kjøpt møbler fra produsenter til kommende sommersesong. Men det er ingen garanti for at møblene kommer selv om fraktavtaler er inngått.

En høy andel av utemøbler i norske hager blir importert. Og ifølge Norges Rederiforbund går 80 prosent av varetransport sjøveien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer