Corona-advarsel: Økte ulikheter

De svakest stilte har blitt hardest rammet av coronakrisa. Det kan gi livslange tap og større ulikhet, heter det i fersk rapport. Og nei - den er ikke fra politikkens venstreside, men fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

RAMMES HARDT: Det er stille i et førjuls-nedstengt Oslo. Youngstorget nesten tomt for folk. De som faller utenfor, faller dypt og varig, advarer NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
RAMMES HARDT: Det er stille i et førjuls-nedstengt Oslo. Youngstorget nesten tomt for folk. De som faller utenfor, faller dypt og varig, advarer NHO. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

NHOs kvartalsrapport Økonomisk overblikk anslår en forsiktig økonomisk vekst i Norge på snaut 3 prosent neste år, for deretter å flate ut til forsiktige 1,6 prosent om to år.

Tilbakeslaget på 3,5 prosent i norsk økonomi er rekordstort. Men uten det historisk høye uttaket fra oljefondet på 417 milliarder kroner, ville fallet i vært mer enn dobbelt så stort, ifølge analysene.

Men coronabyrden er skjevt fordelt. For noen er fallet så stort at det kan gi livslange tap. Og for Norge blir veien tilbake til ny normal enda lengre.

- De med høy utdanning og som jobber på kontor er jo ikke blitt permittert, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Sto svakt, rammet hardest

«Det er liten tvil om at byrden ved smitteverntiltakene har vært svært skjevt fordelt. Tiltakene har særlig truffet næringer som i hovedsak driver personrettet tjenesteyting, som overnatting og servering og luftfart», skriver NHO i rapporten.

- Unge, utlendinger, kvinner og personer med kortere utdanning. Det er hovedgruppene som jobber i personrettet tjenesteyting. Så grupper som i utgangspunktet sto svakere på arbeidsmarkedet, er blitt mye hardere rammet enn andre, fastslår Dørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer