Corona-krisa fester grepet

Oppsigelser, halvert omsetning og trøbbel med å betale regninger. Norske bedrifter er langt unna corona-friskmelding.

DYSTERT: Fortsatt tung hverdag og dystre utsikter for store deler av norske bedrifter, ifølge NHOs ferske coronabarometer. Foto: Lars Eivind Bones
DYSTERT: Fortsatt tung hverdag og dystre utsikter for store deler av norske bedrifter, ifølge NHOs ferske coronabarometer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sakte, men sikkert har Norge skrittvis gjenåpnet etter den massive nedstengningen i midten av mars. Men coronaviruset ligger fortsatt som en klam hånd over store deler av norsk næringsliv.

- Nedturen kan bli langvarig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

- Og noen bransjer som er mildere rammet nå, kan fort treffes av en andreomgangs-effekt, med større svikt i omsetningen framover, advarer han.

Mange sliter

Dette er øyeblikksbildet som tegnes av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den dagferske spørreundersøkelsen blant over 3300 små, mellomstore og store medlemsbedrifter:

  • En av fem bedrifter mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.
  • To av ti har planer om oppsigelser.
  • En av åtte rapporterer om reell risiko for å gå konkurs.
  • Over halvparten (56 prosent) sliter fortsatt med lavere omsetning enn for et år siden.

- Det er riktig å si at bunnen er passert. Den la vi bak oss rundt midten av april, og siden den gang har det vært nærmest kontinuerlig bedring. Men det er fortsatt sånn at veldig mange næringer sliter tungt, sier Dørum til Børsen.

Over halvert omsetning

Det tydeligste tegnet på bedring finner sjeføkonomen i antall bedrifter som sier det er en reell fare for å gå konkurs som følge av corona.

- Konkursfrykten har gått jevnt og trutt nedover fra første fase av nedstengningen, sier Dørum.

I slutten av mars sa hver tredje norske virksomhet at det var en reell risiko for å gå konkurs. Nå sier «bare» hver åttende bedrift (13 prosent) at konkursspøkelset puster dem i nakken.

- Noe av det mest interessante er at over halvparten av bedriftene fortsatt sier at de opplever omsetningssvikt sammenliknet med samme periode i fjor. Innen reiseliv sier over halvparten at omsetningen er mer enn halvert. Disse, og transportbransjen i lufta og på bakken, er stadig svært hardt rammet, oppsummerer Dørum.

Nye stein til byrden

Om veien ut av krisa sier sjeføkonomen at juryen fortsatt er på gangen.

- Dersom vi legger til grunn at oppturen blir like bratt som nedturen, så blir de langsiktige skadevirkningene ikke så store. Vi tåler en måned eller to med lavere inntekter, så lenge etterspørselen kommer tilbake.

- Men dersom vi legger til grunn at det allerede er gått tre måneder siden Norge stengte, og vi fortsatt har svært lang ledighetskø med påfølgende lav kapasitetsutnytting, ja da har du et framtidsbilde der hver eneste uke framover legger nye stein til byrdene, sier Dørum.

- Dette kan med andre ord ta tid?

- Noen av næringene som så langt ikke er veldig hardt rammet, som industrien og bygg- og anlegg, er ordrebaserte. De lever fortsatt til en viss grad på ordrer som lå der før corona, selv om også over halvparten i disse bransjene rapporterer at det er mindre å gjøre nå. Men framover vil usikkerheten øke og utsiktene mørkne. Vi kan fort tenke oss at nye arbeidsledige, advarer Dørum.

Nærmere U enn V

I Dørums økonomiske univers snakker fagfolkene ofte om en V-kurve og en U-kurve. V-en står for rask nedgang og rask innhenting, mens U-en tegner en dypere og mer langvarig nedtur.

- For hver dag som går øker sannsynligheten for en U. Det som skjer nå er at du tapper reservene og øker motløsheten. Så tiden er vår fiende, for det gjør krisen potensielt mer langvarig. Jo lenger perioden på sparebluss varer, desto mer påvirkes inntekter, utsikter og investeringsbehov, forklarer Dørum.

- Basert på erfaringer fra tidligere kriser heller jeg mer mot U enn mot V, tilføyer han.

- Ingen tegn til friskmelding?

- Vi er definitivt langt unna, med ett unntak. I slutten av april sa over halvparten av virksomhetene innen handel og service at omsetningen var mer enn halvert. Nå sier 9 prosent det samme. Her er det en klar forbedring, anført av frisørbransjen og etter hvert treningsstudioer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer