Corona rammer over en av tre

Alarmerende tall fra Norges Bank. Coronaviruset rammer utsiktene i mer enn hver tredje bedrift.

CORONARAMMES: Reiselivet og butikkene er først i rekken av bedrifter som merker coronaeffekten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
CORONARAMMES: Reiselivet og butikkene er først i rekken av bedrifter som merker coronaeffekten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbakeslaget kommer på toppen av en allerede svekket vekstfart mot slutten av fjoråret, ifølge undersøkelsen som Norges Bank publiserer tirsdag.

Foreløpig er det redusert reiseaktivitet og lavere besøkstall i butikkene som demper aktiviteten mest, men forsinkede leveranser er også en økende utfordring, ifølge Norges Bank.

Permitteringer vurderes

- Mange av bedriftene er bekymret for at høyere sykefravær vil kunne svekke veksten ytterligere fremover. Det er stor usikkerhet om varigheten av utbruddet og flere har derfor innført midlertidig ansettelsesstopp, oppsummeres det.

Videre heter det at få bedrifter planlegger oppsigelser, men en del nevner at det det kan bli aktuelt med permitteringer.

Lavere enn ventet

Norges Bank spør fire ganger i året over 300 bedrifter om den økonomiske utviklingen de siste tre månedene og hvordan de vurderer utsiktene framover.

Den ordinære runden ble denne gang avsluttet 14. februar. Da rapporterte bedriftene om årlig vekstrate på 1,8 prosent basert på de siste tre månedene.

Det var en nedgang fra 2,1 prosent i forrige runde, og lavere enn det bedriftene så får seg så sent som i november.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer