Corona rammer over en av tre

Alarmerende tall fra Norges Bank. Coronaviruset rammer utsiktene i mer enn hver tredje bedrift.

CORONARAMMES: Reiselivet og butikkene er først i rekken av bedrifter som merker coronaeffekten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
CORONARAMMES: Reiselivet og butikkene er først i rekken av bedrifter som merker coronaeffekten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbakeslaget kommer på toppen av en allerede svekket vekstfart mot slutten av fjoråret, ifølge undersøkelsen som Norges Bank publiserer tirsdag.

Foreløpig er det redusert reiseaktivitet og lavere besøkstall i butikkene som demper aktiviteten mest, men forsinkede leveranser er også en økende utfordring, ifølge Norges Bank.

Permitteringer vurderes

- Mange av bedriftene er bekymret for at høyere sykefravær vil kunne svekke veksten ytterligere fremover. Det er stor usikkerhet om varigheten av utbruddet og flere har derfor innført midlertidig ansettelsesstopp, oppsummeres det.

Videre heter det at få bedrifter planlegger oppsigelser, men en del nevner at det det kan bli aktuelt med permitteringer.

Lavere enn ventet

Norges Bank spør fire ganger i året over 300 bedrifter om den økonomiske utviklingen de siste tre månedene og hvordan de vurderer utsiktene framover.

Den ordinære runden ble denne gang avsluttet 14. februar. Da rapporterte bedriftene om årlig vekstrate på 1,8 prosent basert på de siste tre månedene.

Det var en nedgang fra 2,1 prosent i forrige runde, og lavere enn det bedriftene så får seg så sent som i november.

TAR TAK: Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at tiltakene mot coronaviruset korrigeres. Vis mer

Ekstrarunde

For å følge opp coronavirusets virkning på norske bedrifter, gjennomførte Norges Bank denne gang en ekstra runde 4. - 6. mars der 82 bedrifter og alle næringer var representert.

Der viste det seg at over en tredel av bedriftene har nedjustert vekstutsiktene sine i løpet av de siste ukene.

- Den siste runden tyder på at virusutbruddet vil dempe aktiviteten i norsk næringsliv framover, konkluderer Norges Bank.

Undersøkelsen fra Norges Banks regionale nettverk inngår vanligvis som en del av beslutningsgrunnlaget når sentralbanken fastsetter styringsrenta. Neste rentemøte er torsdag 19. mars.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer